El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat per 10 anys a Clear Channel una nova concessió per a la neteja i conservació de les marquesines de les parades dels serveis interurbans de transport públic de viatgers que són competència de la Generalitat. L'adjudicació, que afecta prop de 1.500 marquesines instal·lades en 509 municipis, inclou diverses millores de confort i accessibilitat per l'usuari, com la instal·lació de recolza braços i Wi-Fi a les principals parades. La nova concessió garanteix el correcte manteniment de les marquesines a canvi que l'adjudicatari les exploti comercialment. Segons un comunicat de Territori i Sostenibilitat, a la demarcació de Barcelona hi ha 573 parades; a la de Girona, 365; a Lleida, 260; i a Tarragona, 294.

Aquest nou contracte inclou la instal·lació de suports isquiàtics (barana per recolzar-se) en el termini màxim de quatre anys i set mesos, per facilitar el confort durant l'espera. També preveu la incorporació de recolza braços en els bancs de les marquesines en un termini màxim de dos anys i set mesos; la instal·lació de 50 mòdems cada any per equipar amb Wi-Fi les parades amb un major nombre d'usuaris i la instal·lació de codis QR i NFC en el termini de set mesos per accedir a la informació dels serveis de bus que s'ofereixen en aquestes parades.

Millora de l'accessibilitat

D'altra banda, es preveu també l'obligació d'instal·lar sòl podotàctil en 100 marquesines durant la vigència del contracte amb l'objectiu de millorar l'accessibilitat de les persones cegues.

A més, l'adjudicatària està obligada a realitzar de forma gratuïta fins a un màxim de 45 trasllats de marquesines durant la vigència del contracte, quan resulti necessari, i a oferir 12 circuits publicitaris gratuïts a l'any al Departament de Territori i Sostenibilitat per realitzar campanyes institucionals de foment del transport públic i la mobilitat sostenible.

Pel que fa al manteniment i neteja de les marquesines, la nova concessió preveu la realització d'actuacions en cada suport cada 30 dies i l'elaboració d'un informe setmanal a la Direcció General de Transports i Mobilitat informant sobre les actuacions realitzades.

A més, especifica que per a la realització de les tasques de neteja, Clear Channel utilitzarà productes ecològics concentrats que compleixen amb els criteris mediambientals de biodegradabilitat, ecotoxicitat i eficàcia exigits per l'etiqueta ecològica europea.

Telèfon per comunicar incidències

Respecte a la reparació i conservació de les marquesines, les incidències han de ser ateses en un màxim de 15 dies des que es detecten o comuniquen. Els usuaris tenen a la seva disposició el telèfon gratuït 900.500.725 per comunicar qualsevol anomalia sobre l'estat de les marquesines, que estaran totalment identificades i adaptades a la imatge de la Direcció General de Transports i Mobilitat en un màxim de 5 mesos.

Clear Channel, que ja era l'anterior concessionària d'aquestes marquesines, és filial de la multinacional nord-americana iHeartMedia.