Els membres de la direcció nacional de la nova CDC podran ser diputats i tenir càrrecs al Parlament (a excepció de la Presidència de la cambra) si tenen dedicació "preferent" al partit. Així ho va dictaminar el règim d'incompatibilitats del nou Partit Demòcrata Català, després de ser debatut en el congrés d'aquest darrer cap de setmana. Segons va quedar aprovat en la ponència organitzativa, el coordinador general no podrà ser president de la Generalitat ni conseller, però sí que podrà ser diputat.

Amb aquesta decisió es deixa la porta oberta, així, a una candidatura de Jordi Turull, president del grup parlamentari de JxSí, sempre que garanteixi aquesta dedicació "preferent" a la nova formació. La resta de membres de l'executiva també poden ser diputats i alcaldes, però sempre que ho siguin de municipis de menys de 100.000 habitants. En el cas del tàndem, és compatible amb la Presidència de la Generalitat i amb ser conseller, fet que habilitaria Neus Munté com a vicepresidenta juntament amb una figura masculina dins del mateix partit. El partit tindrà una assemblea cada dos anys, un consell nacional, un comitè nacional, la direcció executiva i el tàndem format, amb tota probabilitat, per Mas i Munté. Tindrà també primàries amb llistes obertes i desbloquejades, i una limitació de mandats de vuit anys, que serà retroactiu en el cas dels càrrecs de partit. D'aquest punt en queda exclòs el món local.

Una decisió celebrada

La consellera de Presidència, Neus Munté, va confirmar ahir que està a la disposició dels militants per ser, si l'avalen, vicepresidenta de la nova formació. Munté va subratllar que el més important és dotar de "contingut, ideologia, persones i sensibilitat" el nou partit amb les candidatures que es poden presentar a les primàries fins dimecres per dirigir la formació.

Preguntada pel tàndem que farà amb Artur Mas, la consellera va expressar la seva satisfacció perquè s'hagi creat una estructura "flexible i dinàmica" que li permetrà combinar dos càrrecs.