Al tercer dia de congrés fundacional, i després d'intensos debats no exempts de tensió, la nova Convergència va forjar les sigles en les quals ha decidit reinventar-se: Partit Demòcrata Català, una formació que neix amb l'objectiu de la independència al centre de la seva agenda política. Partit Demòcrata Catala va convertir-se en l'opció guanyadora amb 871 vots, enfront als 657 suports rebuts per Partit Nacional Català a la segona volta de les votacions, després que a la primera ja quedés descartat el tercer nom, Junts per Catalunya, per ser la menys abonada. La proposta més votada no va ser ni de bon tros la que haurien volgut el president de CDC, Artur Mas, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que van aixecar la cartolina verda pel nom de Partit Nacional Català, que no va resultar guanyador.

Després del fiasco de l'inici del congrés, divendres passat, davant la rebel·lió de les bases contra els dos noms proposats per la direcció, l'ambient de la clausura, després dels maratonians debats d'ahir, va ser més festiu, amb repetits crits d'"independència" dins de la sala de Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

Les bases definitives

A més a més del nom, el congrés fundacional del Partit Demòcrata Català va aprovar durant la jornada d'ahir els dos documents que va treballar durant el cap de setmana: el de bases fundacionals i l'organitzatiu, que és el que va portar més polèmica. En el pla ideològic, la formació es defineix com a independentista en lloc de sobiranista. El redactat final de la ponència ideològica finalment conclou que el nou partit és un partit polític "demòcrata, catalanista, independentista, europeista i humanista que reivindica la llibertat de Catalunya i de la seva gent". Si el text inicial ja preveia que l'objectiu de la nova formació política seria aconseguir un estat català que fos membre de ple dret de la UE, finalment es va decidir reblar el clau introduint també independentista com a adjectiu del nou partit. També es va incorporar la república com a model d'estat, i a última hora es va afegir un apunt per no descartar la via unilateral com a últim recurs per assolir la independència.

Pel que fa l'organització, la nova CDC estarà pilotada per un tàndem presidencial que tindrà funcions representatives i de coordinació, però no executives. Aquesta és la proposta que va plantejar el president de la Generalitat, Artur Mas, i que es va aprovar dintre de la ponència de bases organitzatives. El formaran un home i una dona, que tindran rols intercanviables. També es va donar llum verd a una executiva de dotze membres, amb un coordinador general, que es votarà en bloc. Ara bé, les llistes seran desbloquejades, de forma que cadascú podrà escollir els noms que vulgui d'una única candidatura. Si una persona no obté el 50% dels vots que assoleix la llista, ha de ser substituïda i tornat a votar. Tant el tàndem com l'executiva es votaran en bloc el proper 23 de juliol.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser l'encarregat de cloure els actes tot fent una crida a posar el partit "a disposició" del Govern, del Parlament i de la societat catalana per portar a terme el compromís "insubornable" de la independència.

Preparant les primàries

L'exconseller Germà Gordó, cara visible de la plataforma Nova Convergència, va explicar ahir que reunirà el seu corrent per analitzar el resultat del congrés fundacional del Partit Demòcrata Català i a partir d'aquí decidir sobre la seva participació a les primàries. Gordó va deixar la porta oberta a presentar-se en solitari o en possible confluència amb uns altres corrents convergents.