La Delegació del Govern a Catalunya va anunciar que ahir van procedir a la reobertura del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona i que els serveis jurídics de l'Estat recorreran l'ordre de cessament de l'activitat d'aquest centre decretada per l'alcaldessa Ada Colau. Segons va informar en un comunicat el centre va procedir a la reobertura «immediata», una vegada acabades les últimes obres iniciades al novembre del 2015 per condicionar l'establiment, en què s'interna immigrants sense papers per assegurar la seva expulsió d'Espanya a causa de la seva situació administrativa.

Aquest anunci del Govern arriba tan sols hores després que l'Ajuntament de Barcelona, liderat per Ada Colau, anunciés que no autoritzava la reobertura del CIE perquè el Ministeri d'Interior no va tramitar la llicència d'activitat requerida pel consistori.

La reobertura del CIE, en ple pols entre el Govern i l'Ajuntament de Barcelona, va ser comunicada prèviament als jutjats d'instrucció 1 i 30 de Barcelona, encarregats del control d'aquest centre, al Fiscal d'Estrangeria, que igualment supervisa el local, així com el jutge degà de Barcelona.

Precisament, va ser aquesta comissió judicial encarregada del control del centre la que va ordenar que el centre de la Zona Franca se sotmetés a unes obres de condicionament per millorar les condicions dels interns, cosa que va provocar que aquest centre hagi estat tancat des del 5 de novembre del 2015. Al juny del mateix any el Parlament havia aprovat una proposta que instava el Govern a tancar definitivament l'instal·lació, per substituir-la per mesures cautelars alternatives, com la presentació periòdica davant l'autoritat o la llibertat vigilada.