El president de CDC, Artur Mas, ha anunciat aquest dijous que de cara al congrés del proper cap de setmana proposarà un "tàndem presidencial" per dirigir el nou partit, amb un president i un vicepresident, de forma que un dels càrrecs sigui ocupat per un home i l'altre per una dona. Tindran funcions representatives i de coordinació i els seus rols seran intercanviables. Mas ja ha confirmat que ell optarà a la presidència i pensa en Neus Munté com a vicepresidenta, tot i que no ha volgut concretar-ho en roda de premsa. Sí que ha assegurat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no té intenció de formar part de la direcció executiva, que també serà paritària. Tampoc hi seran Lluís Corominas, Francesc Homs, Josep Rull i Francesc Sànchez, actuals dirigents.

Mas ha avançat que aquest cap de setmana ell proposarà que l'estructura del nou partit, al marge de la direcció nacional, estigui liderada per un tàndem presidencial, format per un home i una dona. Com que ell mateix ja ha anunciat que vol optar a la presidència, pensa en una dona per a la vicepresidència, en aquest cas l'actual consellera de la Presidència, Neus Munté.

Ara bé, no ha volgut confirmar-ho en roda de premsa per no condicionar el resultat del congrés, especialment pel que fa al règim d'incompatibilitats. Sí que reconegut que l'actual portaveu del Govern és una persona "de màxima confiança de molta gent", i que és important que en aquest tipus de càrrecs la proposta sigui "de la màxima integració possible, que integri el màxim de sensibilitats". De fet, al seu parer, exercir la vicepresidència del partit hauria de ser compatible amb altres càrrecs institucionals. Això tenint en compte que ell, com a president, ja no té cap responsabilitat pública, de forma que hi hauria una "certa proporcionalitat" en aquest sentit.

D'aquesta forma, Mas pretén "feminitzar" el nou partit, a més de rejovenir-lo i fer-lo més proper a la societat, i ha apuntat que això passa també per integrar representants del món municipal. En aquest sentit, ha dit que espera que la nova direcció executiva, que ell situa en dotze persones, estigui plena de cares joves, que sigui paritària i que inclogui alcaldes convergents. Ha avisat que és "molt probable" que la figura de la secretaria general no existeixi, però no ha concretat si hi haurà un màxim càrrec executiu o serà una direcció 100% col·legiada. Sobre les incompatibilitats, en aquest punt també ha considerat que hi haurà d'haver una part de l'executiva que es dediqui plenament al partit, i una altra que ho pugui combinar amb altres tasques, per tenir també una visió "més ample". Les votacions de la direcció i la del tàndem presidencial es farien en paral·lel.

En preguntar-li si d'aquesta forma realment es pot parlar de renovació, tenint en compte que ell seguirà presidint el nou partit, Mas ha apuntat que aquesta decisió la pren després d'escoltar molta gent que li demana que faci "de pont" entre el passat i el futur, "entre "l'experiència de molts anys i el que ha de néixer a partir d'ara". "Aquesta funció de fer de pont, entre una riba i l'altra, entre una banda i l'altra del riu, jo crec que la puc exercir", ha insistit.

Sobre la direcció, ha opinat que gent nova "no vol dir gent inexperta", però ja ha avançat que els actuals dirigents de CDC no figuraran en aquesta nova directiva, i ha citat Lluís Corominas, Francesc Homs, Francesc Sànchez i Josep Rull.

Pel que fa al nom del nou partit, ha confirmat que la direcció farà una proposta que no faci referència al concepte 'Convergència' o 'convergent', i una que sí que ho incorpori. La votació serà el mateix divendres.