El comissari de policia, José Manuel Villarejo, hauria treballat amb l'exdirector de la Unitat d'Assumptes Interns, Marcelino Martín-Blas, en una operació per frenar el procés independentista. Així ho va explicar ahir el mateix Villarejo en una compareixença que va tenir lloc al jutjat d'instrucció número 2 de Madrid davant del jutge Arturo Zamarriego, on va confessar que fins a l'any 2012 va treballar intensament en el que va denominar com «operació Catalunya» en què es van dur a terme funcions secretes pensades per posar punt final al procés.

Segons les fonts jurídiques, en la declaració Villarejo es va referir de manera explícita al treball intens i estret que tots dos van estar desenvolupant durant l'any 2012 en el marc d'aquesta citada operació. El comissari de policia i l'exdirector de la Unitat d'Assumptes Interns van estar menjant, sopant i viatjant durant mesos, fins que la seva relació es va torçar mesos després amb l'anomenada «operació Emperador».

No obstant això, la declaració textual no al·ludeix a la «operació Catalunya» i es limita a dir el següent: «Diu que el 2012 van viatjar junts i va ser intensa (la seva relació amb Martín-Blas) fins que el declarant li faci veure que està investigant un tema a esquenes del magistrat, que van sorgir tensions a partir d'aquí i li va dir que anava a ficar al seu fill en sumari del cas Emperador». La mala relació va quedar patent en la seva declaració davant del jutge pel to emprat quan parlava de Martín-Blas.Davant els insults abocats, el magistrat li va recriminar que deixés de fer-ho, i des d'aquest moment va començar a parlar de «Don Marcelino» de manera més sarcàstica.

Declaració d'innocència

El comissari José Villarejo va ser citat davant del jutjat d'instrucció número 2 de Madrid com a investigat per un presumpte delicte de revelació de secrets arran de la seva suposada participació en l'enregistrament il·legal entre agents del CNI i Afers Interns sobre Gómez Iglesias. Villarejo va negar en tot moment estar darrere de la gravació il·legal d'una reunió entre policies i agents del CNI sobre Francisco Nicolás Gómez Iglesias perquè ni va formar part de la investigació al petit Nicolás ni tampoc va tenir constància que es produís aquesta trobada entre policies.

Fonts jurídiques presents en la declaració van indicar que Villarejo es va desvincular completament de tot aquest assumpte al defensar que ni té res a veure amb la gravació ni és la font que filtra al periodista Carlos Mier la detenció de Gómez Iglesias, al qual va afirmar no conèixer, tot i que al domicili d'aquest últim es van trobar anotacions amb el seu nom.

Sobre l'enregistrament il·legal, va explicar que es va assabentar quan el director adjunt operatiu de la Policia (DAO), Eugenio Pino, li va comunicar i que aquesta gravació va ser «objecte de broma» entre els agents que es mofaven de l'excap d'Assumptes Interns, Marcelino Martín-Blas, present a la reunió amb els agents del CNI, i al qual va titllar de «maldestre».