L'aerolínia Vueling intenta tallar el seu caos operatiu, que es concreta en cancel·lacions i retards en els seus vols des de dimarts passat, amb la contractació de més pilots i aeronaus, mentre el Govern central i la Generalitat la pressionen per normalitzar amb celeritat la situació i no descarten sancions. Encara que ahir la situació va millorar respecte a jornades anteriors -cinc vols cancel·lats, quatre d'ells amb origen o destí a Barcelona-, avui la situació amenaça d'agreujar-se de nou a l'aeroport català, ja que la mateixa companyia va avançar que, a causa de la vaga a França, cancel·larà 40 vols, 18 d'ells amb origen o destí a Barcelona.

Nous perjudicats

Els vols afectats durant la jornada d'avui tenen com a destí o origen Lió, Niça, Bordeus, Nants, Tolosa, Marsella, París-Orly i París-Charles de Gaulle. A més de l'aeroport del Prat, els altres aeroports espanyols que notaran les cancel·lacions seran els de València, Alacant, Palma de Mallorca, Màlaga, Eivissa i Sevilla.

Vueling, que avui té previst operar uns 700 vols, assegura que no hi haurà més cancel·lacions previstes per d'altres motius, però que la vaga francesa, que afectarà el control del seu espai aeri, pot incidir també en vols amb destinació a d'altres països i que sobrevolin França. Per això, és previsible que els problemes en l'operativa de Vueling empitjorin la jornada, després que en les últimes hores hagi millorat la situació a l'Aeroport del Prat, base de la companyia.

Més recursos

Després de la jornada d'ahir, el president de Vueling, Javier Sánchez-Prieto, va reconèixer, des que va aflorar la crisi, que la companyia ha tingut uns errors dins la seva operativa que està tractant "de reparar". Per això, va dir que han posat en marxa "més recursos i més mitjans perquè aquesta situació no torni a repetir-se", alhora que va demanar disculpes pels retards i les cancel·lacions dels últims dies.

Va assenyalar que la situació "evidentment" ja no és com els dies anteriors i que "a poc a poc s'està començant a notar la millora", encara que va matisar que "és una operació complexa i existeixen factors que desencadenen aquest tipus de circumstàncies", com per exemple la nova vaga dels controladors francesos d'avui.

Amb l'objectiu de reduir les incidències i recuperar la normalitat com més aviat millor, Vueling ha contractat sis nous avions i 32 pilots, a més de reforçar l'atenció al client amb 130 persones, donades les queixes i denúncies de falta d'informació per part de molts dels afectats.

Possibles sancions

També aquesta tarda, la Generalitat va convocar una reunió d'urgència a la direcció de Vueling, una reunió en la qual l'aerolínia va ser representada pel seu director comercial, David García, i el seu director d'estratègia, Fernando Estrada. El resultat de la reunió, en què van participar els consellers de Territori Josep Rull i d'Empresa Jordi Baiget, és que la Generalitat convocarà setmanalment Vueling a una comissió de seguiment per supervisar com està prestant els seus serveis. L'administració catalana tampoc descarta imposar-li sancions, si bé de moment centrarà els seus esforços a vetllar perquè el caos de Vueling finalitzi i a recollir el màxim d'informació sobre el succeït.

Els consellers van comentar que Vueling no havia sabut precisar quan es podrà normalitzar el servei, però que havia admès que des de dijous ha anul·lat 56 vols al Prat, amb 8.000 persones afectades. Durant la jornada d'ahir, els problemes van suscitar també reaccions per part de diversos partits polítics, així com de sindicats, i organitzacions de consumidors, entre d'altres actors.