Tots els grups del Parlament, excepte CSQP i la CUP, donen suport que els Mossos d'Esquadra es dotin de pistoles elèctriques per actuar en reduccions que suposin un "risc alt", encara que difereixen sobre les restriccions del seu ús, ja que Jxsí i el PP les permetrien fins i tot contra malalts mentals.

Després de quatre mesos de reunions del grup de treball del Parlament que ha avaluat la idoneïtat que els Mossos incorporin les pistoles elèctriques al seu arsenal, els grups han presentat avui en el registre de la cambra catalana les seves conclusions, pas previ a que la Comissió d'Interior les voti dimecres que ve dia 6.

En els seus escrits, als quals ha tingut accés Efe, Jxsí, C's, PSC i PP es mostren favorables a dotar els Mossos amb aquestes armes, en veure-les una eina "necessària" per intervenir en reduccions policials complexes i per cobrir el "buit" existent en l'arsenal policial entre les porres i les armes de foc.

Per contra, CSQP i la CUP les rebutgen, perquè creuen que poden ser mortals i perquè la majoria de vegades en què ja s'han usat a Catalunya -on 31 policies locals disposen de 54 unitats- no s'han respectat els principis de Nacions Unides, que demana evitar-les contra presos o detinguts, malalts del cor o persones en estat d'alienació o alienació mental, induïda o no per tòxics.

Un dels punts claus del debat al Parlament ha versat precisament sobre en quins casos es podrien utilitzar, ja que els comandaments i sindicats policials han demanat poder-les utilitzar també en casos de persones en estat d'alienació mental, cosa que rebutja el Síndic i els grups en defensa dels drets humans.

Davant d'aquesta tessitura, el grup de Junts pel Sí considera que l'ús de les pistoles elèctriques cal circumscriure a situacions classificades com de "risc alt", entre les quals inclou les amenaces o agressions cap a terceres persones o cap als agents per part de persones "alterades i/o violentes (sota els efectes de l'alcohol, de substàncies estupefaents o malalts mentals)".

Per a Jxsí, la incorporació d'aquestes pistoles ha de tenir un "caràcter restrictiu", limitat als comandaments de la policia catalana que tinguin responsabilitats de cap de torn o responsables d'operatius de custòdia de detinguts, antiavalots i grups d'intervenció especial.

Jxsí adverteix que la incorporació d'aquestes armes s'ha d'acompanyar, obligatòriament, d'un cos normatiu a través d'una ordre del director de la policia, "que fixi els criteris d'ús respecte a la totalitat d'aspectes que conformen el seu ús".

Igual que Jxsí, el PP defensa que es puguin usar davant persones d'"extremada agressivitat" i que posin en perill la integritat física de la víctima o del mosso, "encara que l'agressor mostri indicis d'estar sota els efectes de l'alcohol, de substàncies psicòtropes o estupefaents, o en situació d'alienació mental o que mostrin algun tipus de psicopatia", sempre que hagi fracassat la mediació.

Per contra, els populars rebutgen el seu ús en manifestacions, contra dones embarassades, menors d'edat i en presons.

El PP és partidari que puguin utilitzar les pistoles elèctriques els càrrecs intermedis (com els caps de torn) quan estiguin de guàrdia, encara que també ha de ser ampliable a d'altres agents quan la situació sigui urgent.

El grup de C's defensa també l'ús de pistoles elèctriques, sempre sota els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat, encara que en el seu cas especifica que per actuar davant persones "alterades i/o violentes", sense precisar si es podrien usar contra persones amb problemes mentals.

Això no obstant, C's mostra el seu suport a les restriccions proposades pel director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, partidari d'ampliar el seu ús en casos de persones amb problemes mentals.

Entre els grups partidaris de les pistoles elèctriques, el més restrictiu és el PSC, que adverteix que no es podran usar contra persones privades de llibertat, ni en concentracions massives, ni contra els qui no poden entendre les ordres que reben dels agents policials ni les conseqüències de l'ús dels dispositius, ni contra persones intoxicades o embarassades, que pateixin cardiopaties o menors d'edat i ancians o discapacitats.

Els partidaris de les pistoles elèctriques creuen que han d'anar acompanyades de mesures complementàries, com dotar els vehicles policials de desfibril·ladors o la garantia que la persona que rebi la descàrrega rebrà atenció mèdica.

Per contra, CSQP rebutja que es despleguin aquestes armes en els Mossos, ja que entén que cal avançar cap a una policia "més pròxima i avançada", creant "òrgans ciutadans de fiscalització de l'ús de la força pública".

Segons CSPQ, si es permetés les pistoles elèctriques es podria produir un "efecte de sobreús" i es correria el risc que els protocols i reglaments "se saltin sistemàticament i el seu ús acabi sent incontrolat i normalitzat".

La CUP també rebutja aquestes armes i proposa que, si es donen als Mossos, el seu reglament i avaluació el determini una comissió parlamentària permanent sobre l'armament policial i els models de gestió de seguretat, integrada per partits, organitzacions de drets humans, mans policials i Interior.