La portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, va puntualitzar ahir que la proposta de celebrar un referèndum unilateral d'independència no és una "línia vermella" ni és imprescindible per negociar el suport de la seva formació a la Qüestió de Confiança prevista al setembre. En declaracions a Catalunya Ràdio, Gabriel va dir que la CUP considera que, encara que el referèndum unilateral no és imprescindible per obtenir el suport del seu grup en la Qüestió de Confiança anunciada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "sí que entenem que és una forma de culminar el full de ruta" i de "marcar el punt d'unilateralitat".

Per a la portaveu de la CUP al Parlament, la Qüestió de Confiança pot ser una bona oportunitat per visualitzar "la posada en escena de com culminem la legislatura i el procés obert", ja que per a la seva formació l'important és veure que el Govern té el propòsit d'"iniciar la recta final de la legislatura en clau d'excepcionalitat". Segons Gabriel, la CUP va plantejar la proposta de celebrar una cimera de partits en entendre que és una bona forma d'analitzar la possibilitat d'incloure el referèndum en el full de ruta.

La CUP vincula la negociació amb el full de ruta i amb la Qüestió de Confiança "però no hem parlat encara amb JxSí, tot i que esperem poder fer-ho, no seria bo anar a la Qüestió de Confiança de forma sorprenent, si el Govern espera el suport de la CUP", va apuntar.

Una bona rebuda

Sergi Sabrià, el portaveu del grup d'ERC va valorar positivament que per a la CUP la proposta d'un referèndum unilateral no sigui una "línia vermella" per votar la qüestió de confiança, i va dir coincidir en la necessitat que en el full de ruta sobiranista quedi fixat quin és "el punt de ruptura".

Sabrià va assenyalar que si la proposta de celebrar un referèndum unilateral d'independència compta amb el suficient consens i és vista com la millor forma de sustentar "el punt de ruptura", llavors "per Esquerra no quedarà". Segons Sabrià, "ja tenim un full de ruta i, ja que l'hem passat per les urnes, té el suport dels ciutadans, però ERC no es nega" que pugui ser modificada o adaptada, i si hi ha una majoria social favorable al referèndum unilateral, li donarà suport.

No obstant això, ERC va voler posar una condició molt clara, i és que sota cap circumstància pot ser una repetició del procés participatiu del 9-N: "No pot ser un referèndum autonòmic en cap cas", va subratllar Sabrià, sinó que ha de ser vinculant i el seu resultat ha de ser implementat "amb un caràcter immediat".