Les anàlisis confirmen que un pot de conserva de mongetes cuites va ser l'origen del brot de botulisme que afecta dos bombers del parc de Palafrugell (Baix Empordà). Segons ha informat l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) i la Secretaria de Salut Pública de la Generalitat, s'ha detectat presència de toxina botulínica en un envàs de vidre de 400 grams de mongeta blanca de marca Bonpreu i envasada per l'empresa Hermanos Cuevas SA, de La Rioja. Nou bombers van dinar plegats al parc el dilluns 27 de juny i els dos intoxicats van ser els únics que menjar una safata d'amanida casolana amb tomata, ceba, bacallà dessalat, pebrot vermell fresc i les mongetes en conserva. La resta de bombers van menjar una altra safata amb els mateixos ingredients però amb salsa de romesco per a calçots, i aquesta diferència va permetre identificar els pots sospitosos.

Aquell vespre els dos afectats ja es van trobar malament, i l'endemà mateix van anar al metge amb símptomes característics del botulisme, com malestar general, vòmits, visió doble, dificultats per parlar i sensibilitat a la llum. Des d'aleshores, estan ingressats a l'UCI del Trueta en estat greu i pronòstic reservat.

El pot afectat correspon al lot amb referència L-146-16 i amb data de consum preferent el 31 de desembre del 2021, produït el 20 de maig passat. L'Aecosan recorda que els altres set lots sospitosos ja s'han retirat del mercat i recomana a tots els consumidors que revisin les conserves que tenen a casa i s'abstinguin de menjar els envasos sospitosos. La Generalitat diu que es mantindrà la retirada d'aquests lots per precaució. En total hi ha uns 31.300 pots afectats.

Els afectats van participar en un dinar amb set companys més al parc de bombers de Palafrugell el 27 de juny. Segons l'Aecosan, van ingerir una amanida casolana que contenia les mongetes blanques cuites i també bacallà esqueixat dessalat, els dos productes comprats al supermercat i que han estat sota sospita fins ara, que les anàlisis han confirmat que l'origen van ser les mongetes.

Els dos bombers intoxicats van començar a trobar-se malament i van anar al metge amb símptomes característiques del botulisme: malestar general, vòmits, visió doble, dificultats per parlar i sensibilitat a la llum. Tots dos van ser immediatament hospitalitzats. Els altres set comensals han estat sota vigilància però, fins al moment, no han presentat cap símptoma d'emmalaltir.

La investigació iniciada davant l'alerta d'intoxicació per toxina botulínica ha rastrejat els envasos fins a diferents punts de distribució. Segons l'Aecosan, també hi ha envasos a La Rioja.

Quins envasos estan afectats?

Els pots afectats són els envasos de vidre de 400 grams del lot 146-16 de les marques IFA Eliges, Bonpreu i Condis; els lots L-151-16 i L-158-16 marques Condis i El Cultivador, venut als supermercats Aldi; els envasos del lot L-168-16, marca IFA Eliges i el lot L-176-16 de les marques Condis i Bon Preu.

El botulisme és una malaltia greu, de comunicació obligatòria i urgent, que pot arribar ser mortal. És una intoxicació causada generalment per la ingesta d'aliments contaminats amb neurotoxines molt potents. La via d'intoxicació més comuna és l'alimentària, quan els afectats ingereixen aliments mal preparats o conservats de manera inapropiada. Del 1990 al 2015 Catalunya ha patit set brots, amb 20 afectats i cap mort, però tots es van infectar per conserves casolanes, cap d'industrial com aquesta vegada.

Segons Salut Pública de la Generalitat, una de les hipòtesis més probables és que el bacteri arribés a les mongetes a través de l'aigua o la terra i que no es desactivés en el procés industrial d'envasat per una fallada en un dels anomenats dispositius autoclaus d'esterilització amb vapor d'aigua a alta pressió. Així, normalment aquest bacteri desapareix amb coccions de 10 minuts a 80 graus. Tot i així, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha dit que és el govern de La Rioja qui determinarà les causes de la infecció i les possibles responsabilitats. La Generalitat ha obert un expedient sancionador administratiu per si hi ha hagut alguna infracció a Catalunya, a banda de les vies civils que puguin seguir les parts afectades.

El Govern ha agraït la rapidesa i l'eficàcia dels distribuïdors en la retirada dels productes sospitosos i ha reiterat la petició a la població de retornar qualsevol pot sospitós.