La Generalitat va convocar ahir la direcció de Vueling a una reunió que tindrà lloc avui a la tarda amb la finalitat de demanar-li un "canvi d'actitud" davant els múltiples retards i cancel·lacions en els seus vols, que han provocat des de divendres el caos a l'aeroport del Prat, uns problemes pels quals el Govern estudia sancionar l'aerolínia. En un comunicat, es va informar que la reunió tindrà lloc a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat a Barcelona, i que hi aniran, en nom del Govern català, els consellers Jordi Baiget (Empresa i Coneixement) i Josep Rull (Territori i Sostenibilitat). També hi participaran el secretari d'Empresa, Joan Aregio; el secretari d'Infraestructures, Ricard Font, i la directora de l'Agència Catalana de Consum (ACC), Montserrat Ribera.

Durant els darrers dies l'aerolínia catalana ha acumulat cancel·lacions i retards als aeroports en els quals opera, entre els quals el del Prat, que van provocar una allau de crítiques i mostres d'indignació entre els milers de passatgers afectats. La Generalitat ja va avançar que exigirà a Vueling "un canvi d'actitud tant pel que fa a la solució dels problemes que estan afectant la seva operativa com les deficiències greus que s'estan donant en l'atenció als usuaris afectats".

La Generalitat assegura que els consellers Baiget i Rull "s'han mantingut en contacte en tot moment" des que es van detectar els primers problemes amb l'operativa de Vueling al Prat, on aquesta companyia canalitza el 40% del total d'operacions.

Durant els últims dies, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va demanar informació a les autoritats de transport i a AENA per conèixer quina era la situació dels usuaris i de l'operativa del Prat. Per un altre costat, l'Agència Catalana de Consum ha cursat dos requeriments a Vueling i un a AENA per recollir el màxim d'informació del que està passant.

L'organisme també va avançar que a partir del migdia de demà l'ACC desplaçarà al Prat tècnics d'assessorament als quals els usuaris afectats podran adreçar-se. En el comunicat es precisa que l'Administració catalana està "estudiant de quina manera pot sancionar l'aerolínia en relació amb la situació creada fins al moment".

Continua la disbauxa

Paral·lelament, l'aerolínia Vueling continua acumulant cancel·lacions i retards els dies amb més operacions programades a l'aeroport del Prat per l'inici de les vacances del mes de juliol.

Tot i que davant dels taulells de Vueling s'han registrat menys cues d'afectats que en els dies anteriors, la companyia va anul·lar durant la jornada d'ahir un total de 14 vols dels que tenia programats per als diferents aeroports europeus on opera, segons es va poder comprovar en el registre de vols que figura en el web de l'aerolínia.

D'aquests 14, un total de vuit tenien com a origen o destinació l'aeroport del Prat. En concret, es van cancel·lar tres vols que havien de sortir des de Barcelona (un a Màlaga, un altre a París i un tercer que havia de partir des de la capital catalana a Tolosa) i tampoc no van operar cinc més que es dirigien a Barcelona procedents de Frankfurt, Dubrovnik, Eivissa, Màlaga i París. Fonts de l'aeroport del Prat van explicar que ahir estaven previstes 1.039 operacions en aquest aeroport entre arribades i sortides, un volum superior al del divendres i que és el registre més alt en l'arrencada de les vacances de juliol.

Les noves incidències amb els vols de Vueling van tornar a provocar queixes i escenes d'indignació entre els passatgers afectats. Un d'aquests testimonis és el de l'Olga, que va explicar que es va anul·lar el vol que havia de portar-la a l'aeroport de París, on l'esperen els seus fills de 16 i 13 anys, i per això demanava a Vueling una solució urgent per reunir-se amb la seva família.

Disculpes reiterades

Vueling va tornar a demanar disculpes ahir als passatgers afectats pels múltiples retards i cancel·lacions i va assegurar que "la situació està millorant", encara que té previst cancel·lar 14 dels gairebé 700 vols programats per a aquest diumenge. El director general comercial de Vueling, David García Blancas, va afirmar que tota la plantilla està treballant "al màxim nivell" per solucionar els "problemes d'operativa" dels últims dies "amb la màxima brevetat possible", reforçant els torns de treball i contractant serveis extra durant el cap de setmana, especialment a l'àrea d'atenció al client.

Vueling sosté que tots els passatgers que han patit la cancel·lació del seu vol han estat reubicats en els següents vols disponibles o bé se'ls ha ofert el reemborsament de l'import del bitllet si han optat per no viatjar. Aquesta mateixa opció, afegeix, ha estat facilitada també als passatgers que han patit un retard de més de tres hores.

La companyia assenyala a més que arran de la gravetat de la situació s'ha obert una línia d'atenció al client (931 22 08 51) dedicada als passatgers afectats per aquesta situació, que també poden consultar l'estat dels seus vols mitjançant el web o del mòbil. "També s'ha ofert assistència als passatgers que es troben realitzant cues a l'aeroport mitjançant refrescos i menjar, i Vueling es farà càrrec i reemborsarà les despeses addicionals que hagin patit a causa dels retards i cancel·lacions", va subratllar la companyia.