Noves cancel·lacions i retards generalitzats en els vols de Vueling van col·lapsar ahir els seus taulells de reclamacions en l'inici de l'operació sortida de l'estiu. La companyia, la que més vols opera a l'aeroport del Prat, acumulava als volts del migdia cinc cancel·lacions i retards superiors a l'hora de mitjana en la majoria dels seus vols. Els destins afectats durant la jornada d'ahir van ser els trajectes a Brussel·les, Granada, Màlaga, París Orly, Alacant i Ginebra, sumats als del dijous a Zuric, Londres Luton, Gènova, Nantes, Fez, Constantina i Pisa. Els passatgers afectats es van haver de carregar de molta paciència i fer llargues cues a l'espera que Vueling els oferís una alternativa, mentre la companyia va atribuir les incidències a «motius operacionals».

Els retards i les cancel·lacions van afectar tot tipus de destinacions amb endarreriments d'almenys un hora. Altres vols acumulaven retards de gairebé tres. En l'apartat d'arribades, molts dels vols de la companyia també sumaven esperes d'allò més remarcables. Un exemple va ser l'avió que havia d'arribar procedent de Moscú a les 09.30, que no tenia previst aterrar fins passades les 11, i a tres quarts d'onze del matí just començaven arribar-ne d'altres, com els de Krasnodar o bé el de Reykjavík.

Indignació generalitzada

A la cua dels taulells de reclamacions, que no van parar de créixer al llarg del matí, els passatgers van criticar la manca d'informació i les hores d'espera per aconse?guir un vol alternatiu. Aquest és el cas de la Boni Abecassis, una ciutadana Andorrana que havia baixat a primera hora del matí en autocar per agafar un vol a Màlaga on tenia un casament. «Porto més de dues hores de cua perquè em tornin els diners. Ja no arribo al casament i només vull tornar-me'n a casa», va lamentar.

També es va haver de carregar de paciència en Folquer, un turista francès que havia de volar a París i que també va haver de fer més de dues hores de cua per aconseguir un vol alternatiu. «Això és un abús, jo he complert amb la meva part que és pagar el bitllet i Vueling no està complint amb la seva que és donar un bon servei» va denunciar. A la zona d'arribada les queixes contra Vueling també eren generalitzades. En Rodrigo, que esperava un company de feina provinent de Moscou, lamentava que ja feia gairebé dues hores que esperava i que encara no hi havia hora prevista perquè aterrés.

La justificació

La companyia Vueling va ?atribuir a «motius operacionals» els retards generalitzats i cancel·lacions d'aquests dies. Segons van explicar fonts de la companyia, les incidències internes van ser causades per diverses raons, com per exemple les rotacions dels aparells que poden implicar que l'avió hagi acumulat un retard prou elevat perquè es trobi l'aeroport del darrer destí tancat, pel manteniment dels aparells amb una flota més gran i més destinacions o que la tripulació no pugui volar més hores per no sobrepassar el màxim establert. Les mateixes fonts de la companyia també van admetre que estan fent front a uns «dies complicats», i van comentar que la seva prioritat són els passatgers, a qui se'ls ha ofert la possibilitat de reemborsar-los l'import del bitllet o bé reubicar-los en el següent vol disponible.

Així mateix, també van assegurar que la companyia es farà càrrec de les despeses dels viatgers que s'hagin d'allotjar en un hotel de Barcelona. En aquest sentit, des de l'aerolínia també van comentar la gran dificultat en trobar allotjament per als viatgers afectats perquè la capital catalana es troba en temporada alta. Tot i els «motius operacionals» que van ser els causants de les incidències en l'operativa de l'aerolínia, des de Vueling també es va insistir que la vaga de controladors francesos havia afectat «moltíssim» els vols de la companyia.