Les polèmiques converses entre l'exdirecor de l'Oficina d'Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso i el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, haurien estat gravades amb un dels dispositius mòbils dels mateixos protagonistes de la trama. Així ho va justificar ahir el diari El Público, que va posar aquesta vegada l'interrogant en l'autoria dels àudios i no en el seu contingut com havia estat fent fins el moment.

Tal com explica el diari, la duració total de l'àudio és de 3 hores i mitja de converses, dividides en dues parts. La primera té una duració d'una hora i mitja, i la segona de 2 hores, 32 minuts i 3 segons i tot sembla apuntar que va ser el mateix Daniel de Alfonso el responsable de la gravació de la conversa telefònica. Els arxius que va fer arribar l'«anònim» tenien una extensió ogg (pròpia de telèfons mòbils i altres tipus de gravadores digitals) que posteriorment es van convertir en un format estàndard, l'anomenat mp3 perquè siguin aptes per més dispositius i que tenen data i hora de gravació vist que són «àudios generats de manera automàtica cada mitja hora» afirmen els experts que va consultar el mateix diari.

Aquesta característica és pròpia dels telèfons mòbils, però tal com afirmen els experts no ho és necessariament de les gravadores ni tampoc cap tipus de bolígraf o aparell que pugui disposar d'una càmara amagada al seu interior, ja que no disposen d'una memòria sòlida que ho pugui fer.

La investigació es va poder fer gràcies a petits detalls com per exemple un suposat soroll de moviment metàlic per part de De Alfonso, o bé un fragment on sesenten les veus distorsionades, fet que podria mostrar que la gravadora va ser moguda.

En mans de la fiscalia

Paral·lelament, el diari Público va lliurar a la Fiscalia General de l'Estat els arxius digitals d'àudio de les gravacions que aquest mitjà està difonent sobre les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. Segons informa el propi diari, es tracta d'un pen-drive de fons que conté dues converses mantingudes en el despatx del ministre i que va lliurar a la Fiscalia amb un escrit de presentació, en el qual s'exposa que les gravacions «íntegres» van ser suposadament mantingudes els dies 2 i 16 d'octubre del 2014.

Els arxius d'àudio van ser rebuts en la redacció de forma «anònima», afegeix el diari en aquest escrit lliurat al costat de les gravacions «per si procedís realitzar d'ofici algun tipus d'actuació o diligència, sense fer valoració jurídica alguna sobre el seu objecte i contingut». Divendres passat, els responsables del diari es van negar a lliurar les gravacions a dos agents de la Policia Nacional que van acudir a la seva redacció sol·licitant els esmentats àudios, ja que aquests van entrar sense manament judicial.