L'Ajuntament de Barcelona reforçarà aquest estiu l'actuació policial contra els top manta amb més «saturació» per part de la ?Guàrdia Urbana dels espais que estiguin ocupats de forma «abusiva». El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, no descarta cap resposta policial, com el desallotjament de l'espai en una situació determinada, i va anunciar que destinaran «més recursos per identificar i multar compradors».

Aquestes són algunes de les mesures del pla per evitar la venda ambulant no autoritzada a la ciutat que el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va presentar ahir. El govern d'Ada Colau també engegarà una campanya de comunicació per promoure el consum responsable i dissuadir els turistes de comprar al top manta i posarà en marxa 40 nous plans d'ocupació per a venedors ambulants. Pisarello va reconèixer que la situació pel top manta a la ciutat és «preocupant» i que no se soluciona ni «en tres dies» ni amb «una vareta màgica».

Pisarello va voler deixar clar que el govern municipal «no permetrà l'ús de l'espai públic per a la venda ambulant no autoritzada i menys quan es produeix de manera abusiva» i va admetre que els «preocupa» la situació actual del top manta a la ciutat, on el consistori calcula que hi ha entre 500 i 800 manters. El govern de Colau notampoc descarta cap tipus de resposta policial per evitar les concentracions de venedors ambulants sense autorització al carrer, tot i que de moment aposta per reforçar la presència policial i impedir que els manters s'hi instal·lin.

«Saturar és menys conflictiu que desallotjar i els cossos de seguretat van valorar en el seu moment que s'obté el mateix efecte amb menys agressivitat», va assenyalar, que no va descartar que es pugui dur a terme un desallotjament en cas determinat.

Preguntats per la concentració de manters al passeig de Joan de Borbó, Pisarello va afirmar que «s'utilitzaran totes les intervencions policials per descongestionar l'espai tenint en compte els recursos i els efectius disponibles i les prioritats a la ciutat». «I aquesta és una prioritat», va precisar. Recasens també va assegurar que no hi ha «cap espai d'impunitat» ni de «permissivitat ni tolerància» a la ciutat i, per tant, que «no sigui desallotjable». Sobre les multes als compradors, Recasens va afirmar que «selectivament» ja se'ls està sancionant i que preveuen fer-ho més al llarg d'aquest estiu, tot i que va puntualitzar que es requereix «temps i efectius». Al llarg del 2015, la Guàrdia Urbana va multar 235 clients de la venda ambulant no autoritzada, que s'exposen a una multa de fins a 500 euros. Pisarello també va insistir en la necessitat de coordinació entre els cossos policials i per la via judicial per actuar en l'«arrel del problema» i així actuar contra les xarxes il·legals.

Foment del comerç local

L'Ajuntament posarà en marxa la segona setmana de juliol una campanya de comunicació destinada a dissuadir els possibles compradors de la venda ambulant no autoritzada i per fomentar el comerç local. El consistori vol deixar clar que la venda no autoritzada és il·legal i vol comptar amb la complicitat dels comerciants. «Hi ha molts compradors, la gent no és sensible encara que quan està comprant un producte sense garanties va en contra dels seus interessos, però es veu que això no genera inseguretat», va lamentar Recasens. «No estem de braços creuats», va ressaltar Pisarello en un missatge cap als comerciats, amb qui es va reunir dimecres passat a la tarda després que amenacessin el consistori amb mobilitzacions si no frenava el top manta.