El ple del Tribunal Constitucional (TC) va aixecar la suspensió cautelar que pesava sobre les funcions i l'estructura de la conselleria d'Exteriors de la Generalitat, però la manté pel que fa a la denominació del departament de Raül Romeva. Els magistrats consideren que les funcions i l'estructura de la conselleria encaixen amb les competències pròpies de la Generalitat sempre que es limitin a la «projecció exterior». Aixequen també la suspensió sobre la creació de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea. En canvi, consideren que la denominació de la conselleria «d'Afers Exteriors» sí que podria suposar una invasió de les competències de l'Estat en la matèria, i per tant manté la suspensió que va dictar ara fa cinc mesos.

El magistrats va suspendre cautelarment les funcions, part de l'estructura i la denominació de la conselleria d'Exteriors a instàncies de l'Advocat de l'Estat, que va demanar que s'apliqués l'article 161.2 de la Constitució per deixar sense efecte els continguts dels dos decrets que regulen la creació de la conselleria i les seves funcions. Disposaven de cinc mesos per revisar aquesta suspensió i argumentar jurídicament perquè l'aixecaven o suspenien.

Ara aixequen la suspensió cautelar que pesava sobre les atribucions de la conselleria com a òrgan que du a terme les tasques de coordinació de l'acció exterior i les relacions exteriors de la Generalitat. Els magistrats entenen que aquestes atribucions s'ajusten a les competències de la Generalitat sempre que no s'entenguin com una eina per tal de fer política exterior, i es limitin a la «projecció exterior» en defensa dels interessos de Catalunya.

Una suspensió de poc pes

En declaracions als periodistes, Romeva va remarcar que el seu departament «va actuar» i «actuarà amb total normalitat» malgrat les diferents decisions que pugui prendre el TC, tot i que en aquest cas dóna la raó a la Generalitat menys pel que fa al nom.

«El que estem fent com a Govern té un mandat ciutadà, i ho estem fent indiferentment de si molesta més o menys al govern espanyol o de les opinions del TC. Aquest govern ha vingut a fer una feina i l'està fent. Nosaltres ho farem igualment», va remblar. La quëstió del nom és una anècdota i «no impedirà que el govern faci la seva feina».