L'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau van criticar ahir que se'ls pugui obrir un judici oral per la consulta del 9-N i, en canvi, que al ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, no li «passi res» i ni doni explicacions en seu parlamentària.

En una entrevista conjunta a l'emissora Rac1, Mas va afirmar que és «greu» que un ministre de l'Interior faci el que ha fet «sense que passi res» ni doni «explicacions» en seu parlamentària. L'expresident va considerar així que és la reacció «visceral» d'un «Estat ferit en el seu orgull» que vol llançar un avís «amb vista al futur» que processos com el 9-N «no es toleraran».

Joana Ortega, va assenyalar que és una «barbaritat i una paradoxa» que puguin ser «jutjats per un acte democràtic» i que, en canvi, «una conspiració en tota regla» del ministre quedi «sense responsabilitat política». Rigau, de la seva banda, va jutjar que la causa judicial respon al fet que algú vol «passar comptes» perquè des de l'Estat es va dir que «no es faria» el 9-N i finalment sí que va tenir lloc. L'extitular d'Ensenyament va afirmar que se sent «encara més forastera» davant la situació.