El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va qualificar ahir de «flagrants» els incompliments de l'Estat espanyol respecte del Corredor Mediterrani (CMED). Durant la inauguració d'una jornada sobre aquesta infraestructura organitzada per l'associació Ferrmed a la Universitat de Perpinyà, Rull va aprofitar per denunciar que «els números no surten de cap de les maneres» i que «s'estan incomplint sistemàticament tots els terminis».

Per aquest motiu, des de Catalunya, va apostar per «teixir totes les aliances i complicitats que facin falta amb altres territoris», perquè «si anem junts podem ser imparables». En aquesta línia, va afegir que «podem parlar amb accents diferents i llengües diferents, però tenim una cosa comuna que si volem ens fa imparables: un compromís insubornable amb el futur del territori, la seva gent i el nostre país». Rull també va voler aprofitar per posar en valor la coordinació existent amb la Comunitat Valenciana i la Catalunya Nord.

Durant la seva intervenció, Rull va recordar les línies bàsiques que defensa la Generalitat per donar un impuls definitiu al corredor mediterrani. Així, va reclamar un calendari cert i una agenda d'inversions possibles, tant a l'estat espanyol com al francès. També crear una figura amb «lideratge tècnic», que exerceixi de «coordinador del Corredor Mediterrani, per coordinar l'execució de la infraestructura i anticipar-se en els serveis», per orientar les inversions a la demanda real. «Sense ell és molt difícil que ens en puguem sortir», va sentenciar.

Així mateix, Rull va defensar la necessitat d'aprofitar el pla Junkers de la Unió Europea, fonamentat en els partenariats público-privats; generar les aliances estratègiques amb territoris, empreses i institucions, per desenvolupar per exemple una terminal d'autopista ferroviària; gestionar i executar les agendes d'actuacions en infraestructures des de la proximitat les infraestructures, i vetllar per allò que la Unió Europea va aportar amb fons. Així, va apostar per «trobar en la UE un gran aliat a les expectatives d'aquesta Euroregió que configurem conjuntament», perquè va recordar que «estem parlant de progrés, benestar, llocs de treball i futur».