El ple de Parlament vota aquest dimecres la revocació de Daniel de Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). El debat es produirà just després de la sessió de control. De fet, la Junta de Portaveus va acordar ahir que cada grup intervingui set minuts per exposar la seva posició abans que es voti la resolució que ha elaborat la Comissió d'Afers Institucionals agafant com a referència la compareixença de De Alfonso de la setmana passada a la cambra catalana. De Alfonso va comparèixer per la conversa, revelada per Público, entre el director de l'OAC i el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. Per fer efectiu el cessament es necessita com a mínim el suport de tres cinquenes parts del ple del Parlament. Si no s'aconsegueix aquest aval, podria tirar endavant en segona volta per majoria absoluta.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, llegirà la resolució de la Comissió d'Afers Institucionals després de la sessió de control. En les conclusions de la CAI, després de sentir fa una setmana el president de l'OAC, els diputats consideren «que es posa en evidència una conducta impròpia del càrrec». Així mateix, «suposen un notori i un greu incompliment dels deures i les obligacions inherents al càrrec». Especialment pel que fa als «deures d'independència i objectivitat i els deures de reserva i confidencialitat». Per això, els diputats de tots els grups parlamentaris, menys del PP, van proposar al ple revocar la designació del màxim responsable de l'OAC per negligència notòria i greu incompliment «de les obligacions i deures del càrrec». Segons l'article que regeix el cessament del càrrec al capdavant de l'Oficina Antifrau, la revocació necessita el suport de tres cinquenes parts de la cambra, és a dir 81 diputats. Segons la mateixa llei, una vegada es produeix el cessament, en aquest cas el director adjunt de l'OAC passa a exercir interinament les funcions de la direcció.

Noves filtracions

En paral·lel, Público.es va publicar ahir un nou fragment de les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso. En aquesta gravació es revelen els plans per perjudicar políticament a qui llavors tenia l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, mitjançant filtracions a determinats mitjans de comunicació. Els dos interlocutors parlen sobre els rumors relatius a suposats comptes bancaris de Trias a Suïssa o Andorra. El ministre demana l'opinió a De Alfonso sobre la possibilitat de filtrar a alguns mitjans que la Policia ho investiga i esmenta concretament els directors dels diaris El Mundo, La Razón i ABC. En resposta a Fernández Díaz, el cap de l'Oficina Antifrau considera convenient fer intervenir el fiscal general de l'Estat. Així mateix, fent un símil taurí, també es declara partidari «d'assestar el cop quan pot acabar amb l'animal».

Després que es donés a conèixer aquest nou fragment, el president del grup de CiU a Barcelona, Xavier Trias, va assegurar ahir que estudia la possibilitat de querellar-se contra Fernández Díaz i De Alfonso. Tot i que va admetre que utilitzar unes gravacions enregistrades de forma «il·legal» pot no servir com a prova, va afegir que encara ha de valorar si tira endavant les accions legals. «Veurem si hi ha mecanismes per actuar», va destacar. Ara bé, l'exalcalde va afirmar que la discussió «no és penal, sinó política». En l'àmbit dels partits, el PSC va interposar ahir una querella per «calumnies» en contra De Alfonso, com havia anunciat, després que el director de l'OAC digués que darrere les filtracions hi podia haver la formació socialista.