Convergència va activar ahir el compte enrere per a reinventar-se com a nou partit, en el seu congrés del 8 al 10 de juliol, i per elegir, el 23 del mateix mes, una direcció que molt probablement comptarà amb un lideratge femení. La nova estructura directiva estarà composta per una presidència amb funcions representatives que, segons les fonts convergents consultades, ocuparà Artur Mas, i una direcció d'unes 12 persones que s'encarregaran del dia a dia del partit. Fa ja diverses setmanes que el nom de Neus Munté està sobre la taula com a possible timoner del nou comitè executiu, en concitar el consens de l'aparell i de diversos sectors de la formació. Si falla l'opció Munté, sobre la taula hi ha d'altres noms amb possibilitats d'agafar el timó del vaixell, com Marta Pascal, l'actual portaveu de CDC i vicepresidenta dels liberals europeus. Un altre dels noms que circula entre bastidors és el de l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, pròxima al conseller Josep Rull i al sector renovador socialdemòcrata de CDC.

La refundació

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va dibuixar ahir una nova Convergència amb una «presidència més representativa i institucional», càrrec que sospesa ocupar ell mateix, i una «direcció executiva» formada per «unes deu o dotze persones». En declaracions a Catalunya Ràdio, Mas va explicar que per ara, i a l'espera que es postulin altres noms, només Germà Gordó i Jordi Turull li han traslladat la seva predisposició a liderar el nou partit, que naixerà al congrés del 8 al 10 de juliol.

Mas va apuntar que la nova formació tindrà una presidència de tall representatiu i, si bé va evitar confirmar que sigui aquest el seu futur rol dins del partit, fonts convergents consultades per Efe han indicat que «el més probable» és que ocupi aquest càrrec.

Les últimes setmanes, Mas va consultar múltiples veus dins de CDC sobre quin creen que hauria de ser el paper que jugui ell en el nou partit. Els càrrecs directius de la nova Convergència, van assenyalar, estaran «separats» de les responsabilitats institucionals i podran prolongar-se com a màxim dos mandats, vuit anys en total. La renovació respecte a la vella CDC ha de passar, segons el seu parer, per figures que s'ha incorporat en els últims deu o quinze anys a les estructures convergents.