Detectada una fuita de benzè, un contaminant reconegut com a cancerigen, a la planta de Repsol al complex petroquímic nord de Tarragona. La incidència, que no va ser visible i ja es va donar ahir per la tarda resolta, es va produïr ahir al matí i va obligar a desallotjar ràpidament més d'un centenar de persones de l'edifici de manteniment i serveis de l'empresa química Dow Chemical, que comparteix un terreny annex a Repsol al polígon nord. Seguint el protocol de prevenció, se'ls van fer proves d'orina. Repsol, per contra, no va haver d'evacuar cap treballador ja que a la zona de la fuita no hi té personal.

Segons fonts consultades, la concentració de benzè es va elevar fins a donar valors de 10 ppm -parts per milió-, quan el límit és de 0,5, és a dir, 20 vegades per sobre. Les mateixes fonts asseguren que alguns treballadors haurien presentat mals de cap i nàusees. Des de Repsol, però, es nega aquest extrem i es remarca que no hi va haver cap persona afectada ni va ser necessari activar cap pla d'emergència ni decretar cap mesura excepcional de protecció per a la població.

La incidència provindria d'una arqueta desbordada, a la zona de les torxes. «Com que l'arqueta no drenava, per dissipar l'acumulació de líquid hem hagut de recollir-ho en un sistema mecànic i portar-ho a la planta de tractament d'aigües, i en aquest impàs per accelerar la recollida és quan s'hauria donat la concentració d'hidrocarburs», va afirmar el responsable de Comunicació de Repsol Tarragona, Josep Bertran, el qual, però, va treure ferro a la incidència ja que la companyia petroliera no va detectar en cap moment cap increment de contaminació, a més que a la zona no hi té cap treballador.

«Em consta que tres treballadors protegits amb màscara han actuat en aquesta arqueta que revessava i després han passat pels mers controls», va afegir el delegat d'UGT a Repsol Petroli de Tarragona, Rafel Garrido. Si bé a Repsol no es va activar cap pla d'emergències i atribueixen l'incident a una operació més del sistema de manteniment.