A Catalunya hi ha 72 casos importats de Zika, segons l'actualització que cada setmana fa l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Això són tres casos més respecte a principis de la setmana passada, en concret, un home i dues dones embarassades.

En total, hi ha 21 homes i 51 dones afectats pel virus, 16 d'elles gestants. Tots ells tenen antecedent d'haver estat a l'Amèrica del Sud i Central, a zones on la transmissió del virus és activa. El Zika, que es transmet per la picada del mosquit Aedes, provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis, conjuntivitis, cansament i mal de cap, entre d'altres.

Tres de les dones embarassades afectades de Zika han donat ja a llum en parts que s'han desenvolupat de manera normal.

Els casos d'aquesta malaltia acostumen a resoldre's sense complicacions greus. Les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa la malaltia.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha advertit del risc de contagi de la infecció del virus a persones que viatgin a zones epidèmiques, com diversos països del Carib i de Sud Amèrica i Amèrica Central, així com algunes zones de Polinèsia i de l'Àfrica equatorial. Així mateix, recomana a a les dones embarassades que posposin el viatge fins al final del període de gestació i si hi ha viatjat ho han de comunicar en les revisions prenatals.

Fins al 2007, només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països de l'Àfrica i l'Àsia, però en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics a diverses illes del Pacífic.