La recerca sobre com es van gravar les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, porta 24 hores en mans de la Policia que té obertes "milers d'hipòtesis": des d'un mòbil hackejat a un micro ocult o, fins i tot, l'enregistrament voluntari.

"Tot i que gairebé no s'ha començat a treballar", assenyalen fonts policials sobre la recerca ordenada pel ministre de l'Interior al comissari general de Policia Judicial per esbrinar les "circumstàncies concurrents" en el cas, després que el diari Público publiqués en exclusiva els primers enregistraments realitzats al despatx de Fernández Díaz l'octubre de 2014.

La gran nitidesa de l'àudio -amb prou feines s'escolta soroll ambient- ja posa sobre la taula diverses hipòtesi de com van poder gravar-se les converses, encara que encara, recalquen les fonts, no es pot determinar quin és la principal sobre la qual se centren els investigadors.

Sota la lupa dels policies hi ha algunes línies de recerca, encara que poden obrir-se'n més a mesura que avanci la recerca. Des d'un micro instal·lat al despatx del ministre, que algun dels telèfons mòbils dels afectats hagués estat hackejat o, fins i tot, que el propi De Alfonso hagués gravat la conversa en el seu telèfon.

De totes elles, algunes fonts consultades, apunten amb major possibilitat la manipulació d'algun mòbil, en concret, el de l'alt càrrec català d'Antifrau que aquest dimecres va revelar que prèviament havia deixat a la Policia el seu terminal per esbrinar si estava punxat.

"El meu telèfon va ser monitoritzat per membres de la Policia Nacional i a partir d'aquí, la qual cosa no puc pressuposar en cap moment és que se'm pogués introduir un 'programari' gravadora", va indicar De Alfonso, qui més tard va apuntar també l'opció d'un micro ocult en el despatx.

Experts asseguren que, si s'hagués manipulat el telèfon, se li hauria instal·lat un programa que permet manejar l'aparell per control remot, és a dir, igual que succeeix amb els ordinadors, una persona dóna permís -pot no saber-ho- perquè des d'un altre mòbil es manegi el teu. Així, un pot activar la gravadora del mòbil aliè o llegir els missatges, una opció que per als especialistes no és descartable, si bé, posa de manifest que qui instal·la aquest programa és perquè coneix perfectament que s'havia de celebrar la reunió.

Precisament, aquest és el mètode amb el qual s'hauria gravat la conversa entre agents d'Assumptes Interns i del CNI sobre el petit Nicolás en dates similars, un assumpte que ha enfrontat a bona part de la cúpula policial i que, de moment, ha suposat la imputació del comissari José Villarejo.

Però les fonts tampoc menyspreen la possibilitat que De Alfonso, que també va assenyalar la possibilitat del micròfon ocult, hagués gravat la conversa de forma voluntària. I si hagués estat així, consideren l'opció que posteriorment l'hagués filtrat ell mateix o fins i tot que una altra persona li hagués extret del mòbil tot el contingut i s'hagués apropiat d'ella.

De fet, el director del diari digital Públic, Carlos Enrique Bayo, assenyala Daniel de Alfonso com "molt probable autor" de l'enregistrament.

Al seu judici, "queda claríssim que és ell qui està gravant", perquè sembla un "àudio selfie" en el qual De Alfonso "està parlant per a l'enregistrament", deixant clar que "està disposat a fer qualsevol cosa per beneficiar els interessos" del ministre.