Els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda, així com el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, estaven al cas de l'expedient contra Francesc Homs que van promoure el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

El diari Público va fer públic ahir una nova entrega de les converses gravades entre tots dos. En aquest cas, es posava de manifest la intenció del ministre per utilitzar la fiscalia general de l'Estat per combatre polítics independentistes catalans. Segons relatava el rotatiu, De Alfonso es queixava al ministre de les traves que alguns fiscals de Catalunya posen a les seves investigacions. "A mi em vas donar ahir un parell de papers, has vist que no ha sortit res... Això és un pacte de cavallers". En aquest sentit, el ministre es referia als papers contra el llavors conseller de la Presidència, Francesc Homs, que prèviament li havia entregat el director d'Antifrau.

Aquesta conversa va tenir lloc al despatx de Fernández Díaz el 16 d'octubre del 2014, entre les set i les nou del vespre, a només 24 dies del 9-N. En les converses queda clar, segons Público, que el ministre té la intenció de filtrar a la premsa els casos que afectin a dirigents polítics sobiranistes. Fernández Díaz parla obertament de com l'executiu pot manipular el poder judicial per destruir els seus adversaris polítics.

En la conversa el ministre recorda a De Alfonso que ha parlat d'aquest tema amb el llavors fiscal general de l'Estat, Torres Dulce i amb el fiscal José Grinda. El director d'Antifrau li respon al ministre que li ha portat "quatre arxius molt sucosos", un d'ells referent al CTTI. De Alfonso es queixava que la Fiscalia l'havia arxivat "sense fer res, res" i el ministre s'interessava per saber qui era aquest fiscal i per saber quins d'ells eren favorables a aquestes investigacions.

De Alfonso assenyalava Emilio Sánchez Ulled i "una noia que és...l'Àngels" com els responsables d'arxivar aquestes investigacions.De Alfonso apuntava que arxivava les seves investigacions per "deixadesa o desgana" o bé perquè "algú li truca". A més, afegia que també havia parlat amb els fiscals José María Romero, Manuel Tejada i Fernando Bermejo, i els havia fet arribar "el tema de Vic", en referència al llavors president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal.

Intervenció del ministre

En aquest punt de la conversa l'actual ministre d'Interior en funcions s'oferia per intervenir-hi: "Escolta, però jo li puc trucar i dir-li: Escolta, què cony és això, eh?". De Alfonso es mostrava convençut que li acabaran fent cas, en el tema de Vic, perquè "són 320 menjars amb càrrec a la targeta de crèdit de l'Ajuntament". "És una malversació", li respon Fernández Díaz. "El podem enganxar", responia el director d'Antifrau. "Podem", deia el ministre llavors.

Un dels motius que encallen les seves investigacions és, segons apuntava De Alfonso, que l'informe d'Homs per suposada prevaricació està redactat en català i el fiscal Salinas li demana en castellà, cosa que obliga a traduir-lo. També revelava que la seva estratègia per investigar polítics independentistes és fer-ho des de Fiscalia i no des d'un jutjat, perquè això obligaria a traslladar-ho a les parts. Així ho va fer De Alfonso amb el fill de Jordi Pujol, fins que "la tonta dels nassos de la seva nòvia (Victoria Álvarez) va aixecar el cas".