ERC es manté com a segona força política a Catalunya a les eleccions generals celebrades avui encara que ha incrementat el seu percentatge de vots, però per al seu líder, Oriol Junqueras, la principal conclusió després del triomf del PP a tot l'Estat és que "Espanya és irreformable".

En una compareixença a la seu electoral d'ERC, ubicada al centre Cultural del Born de Barcelona, Junqueras ha destacat que els d'avui tornen a ser "els millors resultats de la història" per a ERC perquè torna a revalidar els seus nou diputats aconseguits ja el passat 20 de desembre, però ha augmentat el percentatge de vots, i ha guanyat a les circumscripcions de Girona i Lleida.

Per al president d'ERC, el fet que a tot l'Estat hagi tornat a guanyar el PP i que com segona força es mantingui el PSOE i no Podem, significa que "l'Estat espanyol és irreformable, no vol canviar, vol seguir com ha estat en les últimes dècades, i per contra, els resultats a Catalunya no tenen res a veure".

Segons Junqueras, "l'únic canvi possible i real és el que suposa una Catalunya independent i més justa" pel que ha fet una crida als que desitgin aquest canvi "per fer-lo possible", cosa que implica també, ha precisat, deixar enrere "la guerra bruta i les clavegueres de l'Estat".

El cap de llista d'ERC per Barcelona, Gabriel Rufián, ha demanat a En Comú Podem (ECP) "que se sumin a l'únic canvi possible, perquè el país que vosaltres voleu ja existeix i es diu Catalunya".