El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat a la UE una reflexió, després de la victòria del ‘Brexit’, sobre la seva actitud de “menyspreu” cap a les diferents realitats d’Europa, també envers al patiment de les classes mitjanes i populars i sobre la seva “manca de lideratge amb els temes que preocupen als europeus”. En aquest context, ha convidat la UE a posar-se a treballar per evitar el creixement de “propostes populistes i xenòfobes”. El president també ha volgut traslladar un missatge a Escòcia, que si fos independent hagués votat a favor de mantenir-se a la UE. “Encoratjar-los en el futur per les decisions que puguin prendre”, ha afirmat el president en declaracions des de la delegació del Govern a Girona.

Des del primer moment, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat clar que els resultats de la consulta al Regne Unit no eren “una bona notícia”. “No és una bona notícia que la 5a economia mundial hagi decidit marxar de la Unió Europea però sí que és una bona notícia per la democràcia perquè el poble ha pogut votar”, ha subratllat des de Girona, en una atenció als mitjans hores després de donar-se a conèixer que el 'Brexit' s'havia imposat a l'estat britànic.

Durant el seu discurs, Puigdemont ha destacat l’esforç i empenta del primer ministre del Regne Unit, David Cameron, per haver estat un veritable “demòcrata”. “Ha assumit les conseqüències i ha presentat la seva dimissió, és una lliçó de democràcia”, ha assegurat el cap de l’executiu català. Al mateix temps, ha remarcat que Catalunya continuarà contribuint i treballant per formar una UE “millor”, que deixi de ser un projecte per a les elits i que estigui més enfocat en les classes mitjanes i populars, que - segons Puigdemont- estan perdent la seva afecció cap al concepte d’Europa.

“Cal que la UE treballi i reflexioni sobre la seva actitud de menyspreu cap a les diferents realitats europees i veus que hi ha als territoris”, ha assenyalat contundentment. Al mateix temps, ha carregat contra els líders de la Unió Europea que durant els darrers anys han estat “poc sensibles” pel que fa a la diversitat, al patiment de les classes mitjanes i populars i que no ha sabut captar els veritables problemes que preocupen a la ciutadania. “També ha de pensar sobre la poca disposició a reduir la burocratització que hi ha a Brussel·les”, ha afegit.

Puigdemont: “Senyor Sánchez, això és democràcia”

D’altra banda, el president de la Generalitat ha convidat les institucions europees a treballar de forma conjunta per evitar “augmentar la desafecció popular, el risc de xenofòbia i les propostes populistes”. “Que torni a connectar amb els ciutadans, que entengui les diferències i accents i que sigui sensible”, ha insistit.

En últim lloc, el president també ha volgut posar el focus en el fet que el 52% dels vots ha estat un resultat suficient per prendre una decisió tan transcendent com marxar de la Unió Europea, fent així una referència indirecte a la possible consulta sobre la independència de Catalunya. Vinculat amb això, Puigdemont ha criticat durament les paraules del líder del PSOE, Pedro Sánchez, qui ha valorat així el Brexit britànic: “Això és el que succeeix quan es consulta a la ciutadania”. “Se’m posen els pèls de punta, això senyor Sánchez és democràcia”, li ha etzibat Puigdemont.

En aquesta línia, el president de la Generalitat ha posat de manifest que són en moments com els que estan succeint aquest divendres on es veu clarament el “contrast” entre una nació que porta segles de democràcia i un estat on la democràcia és “poc madura” i genera “al·lèrgia” entre alguns polítics. “A nosaltres ens agraden els països democràtics i si ens hem d'assemblar a algú, millor al Regne Unit que no pas a l’estat espanyol”, ha conclòs.