El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, va esbroncar ahir els diputats del Parlament per iniciar el procediment per destituir-lo i va denunciar una operació política per atacar la seva «incomodíssima» figura i aconseguir un organisme «dòcil i acovardit». En la seva compareixença davant la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament, De Alfonso es va proclamar víctima d'un «judici sumaríssim» arran de la filtració de les converses amb el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i va arremetre contra aquells que li van llançar «injúries i calúmnies».

En el marc de la comapreixença, va rememorat converses amb dirigents del PSC per abordar qüestions «sensibles» i amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, el qual li va demanar informació amb l'objectiu de treure'n rèdit electoral: «Rivera em va visitar i em va dir que em donarien suport en tot, i que havia d'entendre que els havia de donar alguna cosa», va etzibar. Un cop acabada la seva compareixença parlamentària, De Alfonso va dir als mitjans estar penedit d'haver-ne donat detalls.

Com ha insistit als últims dies, De Alfonso va advertir als diputats que no pensa dimitir, ja que al seu parer el que està en joc és la pervivència de l'únic òrgan que està «posant en ordre» la corrupció a Catalunya, assegurant que «ningú, ni el ministre, ni el Rei» aconseguiran torçar la seva voluntat, «per molta merda que llancin». Per a De Alfonso, la filtració de les seves converses, al seu parer, «beneficia uns quants i perjudica tota la societat. Si em destitueixen tornarem a temps pretèrits», va afegir.

El president va ressaltar que l'Oficina Antifrau mai va fer res il·legal i va recordar que durant els seus cinc anys al capdavant de l'entitat es va reunir amb prop d'un centenar de polítics de tots els partits. «Si això és conspirar, que tiri la primera pedra el que estigui lliure de pecat», va reptar els diputats.

Amb especial virulència, va carregar contra els mitjans de comunicació per haver difós una conversa obtinguda de forma «delictiva» i va retreure als grups que no centrin el focus en aquest fet. A parer seu, és primordial saber «qui i per què» va obtenir i filtrar la gravació de la trobada amb Fernández Díaz en seu ministerial. A preguntes dels diputats, va explicar que no ha emprès cap acció legal perquè no sap contra qui interposar-la. «Seria de subnormals pensar que he estat jo», va remblar.

A?continuació, va demanar perdó pel to «col·loquial» de les seves converses amb el ministre, però «no per ser negligent ni per mantenir múltiples reunions amb moltíssimes persones, d'un o un altre color». «Jo em reuneixo, accepto, no fabrico ni m'invento res i igualment estic a l'espera de veure que se m'ofereix», va assegurar el director d'Antifrau, després del que va advertir: «No m'utilitzin com a cap de turc perquè això canta».

En aquest sentit, va mostrar la seva sorpresa pel fet que els mateixos grups polítics que «directament o indirectament» li van sol·licitar reunions privades li hagin «donat l'esquena» ara, encara que va reconèixer que també va rebre algun missatge personal de suport d'algun diputat del Parlament que el «reconforta».

Més gravacions

El encara director de l'Oficina Antifrau va assegurar, dirigint-se als diputats catalans, que «tard o d'hora alguns de vostès passaran aquest mateix calvari, perquè qualsevol dia els gravaran a vostès en qualsevol reunió, no els càpiga dubte». «Si això ha ocorregut en el despatx del ministre de l'Interior, què no pot passar en un bar, no vull ni pensar-ho», va afegir.

Molest per les acusacions de conspirar amb el ministre per fabricar casos de corrupció per desprestigiar l'independentisme, va afegir: «Els asseguro, i no és cap amenaça, que aquests mateixos termes i aquests mateixos tons s'han utilitzat en altres nombrosíssimes reunions amb altres nombrosíssims dirigents».

Reunió ordinària

Paral·lelament, Ciutadans va admetre ahir mitjançant un comunicat que el líder de la seva formació, Albert Rivera, es va reunir amb el director de l'Oficina Antifrau l'any 2013 en una trobada «ordinària» a la seu d'aquest organisme a la qual Rivera va assistir «exercint les seves funcions com a president del grup parlamentari de C's». Segons aquesta formació, a la trobada Rivera va traslladar a De Alfonso «la necessitat d'actuar de manera independent contra la corrupció i el frau a Espanya», però en cap moment en el seu text es fa referència a les paraules de De Alfonso sobre la petició de «donar-li alguna cosa a canvi».