El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va proposar el 2014 al director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, que fes arribar a la Fiscalia les presumptes irregularitats de Francesc Homs en la signatura de dues assignacions de llocs de treball a l'Administració a dues cunyades de Felip Puig perquè a partir d'aquí pogués sortir a la llum. «Això la Fiscalia t'ho afina, fem una gestió», se sent dir a Fernández Díaz davant dels dubtes de De Alfonso per la debilitat de les proves en una nova tongada de converses que va revelar ahir el diari digital Público.

Després d'assegurar que el cas «seria prevaricació» i suposaria «un torpede a la línia de flotació» per a Homs, el ministre afegeix que «l'ideal» és que si el cas està al jutjat «i surt» ningú «sospitarà que surt de la Policia ni d'investigacions policials». Fernández Díaz va insistint que la intervenció de la Fiscalia pot servir per tirar endavant el cas, tenint en compte que en la primera part de la conversa publicada ahir De Alfonso advertia que si el cas arribava al jutjat i li tombaven a ell el llençaven als gossos.

Al llarg del fragment de conversa se sent un De Alfonso que presumeix de patriotisme espanyol però tem pel que li pugui passar si es relaciona que la documentació ha sortit d'ell. «Jo vinc per això, ministre. Jo sóc espanyol per sobre de tot, però a mi m'enfonsa, tinc família».

«Res, res, no et preocupis que no et vull aclaparar -li diu Fernández Díaz a De Alfonso en un altre moment de la conversa-. Però clar, és que això seria prevaricació i això... es troba amb un embolic aquest senyor, eh?».

El ministre de l'Interior continua insistint perquè De Alfonso accedeixi a passar-li la documentació, fet al qual el director de l'Oficina Antifrau no posa cap objecció. De fet, assegura que li va portar una còpia de tota la documentació sense el segell de l'Oficina Antifrau.

Si li diu, però, que comprengui la seva «situació a Catalunya». I afegeix: «No sóc de la Generalitat, l'oficina no pertany a la Generalitat, som independents. Els hem clavat una bona plantofada amb Ramon Bagó, els hem destrossat el sistema sanitari, els hem acusat, estem fotent-los el CTT [Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació]. En fi, jo sóc espa?nyol, ho tinc clar, però estic en una situació que haig de ballar allà».

El president ho sabia

Arran de la publicació de la conversa telefònica el president de l'Estat en funcions, Mariano Rajoy, es va veure esquitxat per tota la polèmica de manera d'allò més directa. Tal com explica el diari Público, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz va assegurar al director de l'Oficina Antifrau que Rajoy estava ja al corrent d'aquesta operació.

«El president del Govern ho sap» li va dir Fernández Díaz a la conversa que es va gravar al despatx del ministeri, dues setmanes després que li expliqués que «faria arribar» les seves converses «a qui et pots imaginar». «Això queda entre nosaltres i qui li explicaré, que és una tomba, que com ja és obvi actuarà com consideri oportú i convenient».

En la conversa que va tenir posteriorment el ministre d'Interior va titllar Mariano Rajoy «d'home d'allò més discret» i va transmetre a De Alonso la seva sensació que el president estaria disposat a aprovar les seves actuacions. «Per descomptat que la seva mà dreta no sap el que està fent la seva mà esquerra, jo el conec molt bé perquè he estat treballant amb ell molts anys des de l'oposició» assegura.