El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, va proposar al ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, un pla per fer fora Artur Mas i substituir-lo per Germà Gordó, aleshores conseller de Justícia, segons pública 'Público' en una nova entrega de les converses mantingudes entre Fernández Díaz i De Alfonso.

En les gravacions, el director de l'Oficina Antifrau assegura que Ramon Espadaler, aleshores conseller d'Interior i secretari general d'Unió, estava d'acord amb l'operació, que comptava també amb el suport d'importants empresaris catalans, segons les converses filtrades. El darrer extracte de les converses filtrades pel diari digital 'Público' revelen que De Alfonso va plantejar a Fernández Díaz un pla per fer caure Artur Mas i substituir-lo per aleshores el conseller de Justícia, Germà Gordó, per tal d'apartar de la direcció de CDC els perfils polítics partidaris del procés sobiranista, impedir una aliança amb ERC i frenar la possibilitat d'un referèndum a Catalunya.

"Germà, que és un home molt ambiciós, així m'ho havien fet saber companys seus al seu moment, doncs a mi se'm va ocórrer pensar en ell com a alternativa", comenta el director de l'Oficina Antifrau al ministre de l'Interior. De Alfonso comentava que Gordó era de la seva confiança perquè estaven "en el mateix bàndol". "Això passaria perquè Artur Mas deixés el partit o deixés la presidència, això és evident, i aquí és on entraria Germà. Jo a Germà encara he de fer la tasca de: escolta, dins del partit heu de liderar i agafar les regnes", explica De Alfonso.

A continuació, el director de l'Oficina Antifrau explica al ministre l'oferiment que farà a Mas. "Mira, passaràs a la història com l'únic expresident de la Generalitat que va a ser assessor també del Govern en temes de política territorial. Perquè Montilla va renunciar, Pujol i Maragall… només quedes tu. O sigui que no et retiraràs de la política, tindràs un cert protagonisme", assenyala. "No podrirem el teu nom entre les lletres. Cony, això sí, has de deixar el partit en mans d'una altra persona que heretarà el programa del teu partit, però no l'ideari de la independència com tu ho has proposat. I aquesta persona estic segur que és Germá Gordó", diu De Alfonso en un tall de la conversa amb Fernández Díaz.

En les converses, De Alfonso assegura a Fernández Díaz que ha parlat amb aleshores conseller d'Interior i secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, i que aquest està d'acord amb l'operació que plantegen. "Es deixa estimar, quan jo parlo amb Espadaler, diu que li sembla bona idea", revela De Alfonso, que també proposa dir-li a Gordó que el Govern posi "un home a Madrid" que parli "cada setmana amb Interior, Exteriors, Política Territorial i Vicepresidència. I a la setmana següent parli allà també amb tu. Però que parli no políticament, no ha de ser un comissari de Convergència".

Així mateix, segons les converses, el pla comptaria amb el suport d'importants empresaris catalans com el president de 'la Caixa', Isidre Fainé; el president de Freixenet, Josep Lluis Bonet; o aleshores el president del Grup Planeta, José Manuel Lara, que va morir el gener del 2015. "Has de saber-ho, Germà, els empresaris et recolzarien, l'electorat del comerç, de la indústria, de l'empresa, de la tranquil·litat de Catalunya que a vosaltres us ha donat la majoria absoluta durant vint-i-tres anys", li diria De Alfonso a Gordó, segons es desprèn de les gravacions.

Fernández Díaz explora la possibilitat que CDC caigui fins als 13 o14 diputats en les eleccions plebiscitàries i De Alfonso li contesta: "Sí, podrien baixar fins a 13 o 14. Si se'ls separés Unió, podrien baixar fins als 13 o 14. Això és la ruïna del partit". "Això és la fi de partit", sentencia Fernández Díaz.