Un nen d'uns dos anys i onze mesos d'edat que va ingressar diumenge passat, dia 19, a l'Hospital de Mataró va morir al cap d'unes hores a causa d'una infecció per enterovirus, segons van poder confirmar les fonts de l'hospital.

El sotsdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, va explicar ahir en una roda de premsa al Departament de Salut que el menor havia acudit a un centre d'atenció primària algunes hores abans de ser ingressat amb un quadre de vòmits sense febre i que va ser enviat de tornada a casa, posteriorment va acudir a l'hospital després de patir una «disminució del nivell de consciència».

«És un cas molt desgraciat d'un nen de tres anys que va ingressar d'urgències amb una disminució del nivell de consciència sense cap altra simptomatologia destacable i que en poques hores va tenir una aturada cardíaca fulminant que no vam aconseguir remuntar», va afegir Argimon. També els responsables de Salut van apuntar que «no es pot confirmar» que existeixi una relació causa-efecte entre la mort del menor i la detecció d'un enterovirus, ja que hi ha diverses malalties que poden causar disminucions de la consciència que derivin en aquest «tràgic desenllaç».

D'una altra banda, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va actualitzar el recompte d'afectats per aquest brot i va informar que actualment hi ha 99 pacients d'enterovirus a Catalunya, 13 d'ells ingressats; nou d'aquests en planta i quatre en unitats de cures intensives. Els responsables del departament van apuntar que la situació del brot «està remetent clarament» i van recordar que els enterovirus s'estenen de forma més massiva entre els mesos de maig i juny.

Argimon va afirmar que si avui se sortís al carrer i es prenguessin mostres de nens, molts d'ells tindrien enterovirus però va assegurar que això no significa que aquests emmalalteixin ni tan sols lleument. «El brot ha disminuït moltíssim. Hi ha dies que no registrem cap cas nou. Estem de baixada i als pares els podem dir que estiguin tranquils», va reblar el cap de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, que va apuntar també que no es canviaran els protocols d'actuació.