El Govern va donar ahir llum verda a la creació del programa d'impuls per a la transformació digital de l'administració tributària de Catalunya, que dóna un pas decisiu en el desplegament de la hisenda catalana sota els paràmetres de l'administració tributària del segle XXI. Amb aquest nou programa, el Govern aposta per una «fiscalitat intel·ligent» basada en les possibilitats que ofereixen les tecnologies de la informació actual, la millora del servei als contribuents i l'eficàcia, l'eficiència i la transparència de l'administració. L'acord aprovat avui autoritza el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) a contractar durant el 2016 i el 2017 un total de 35 informàtics i analistes especialistes en procediments tributaris.

D'aquesta manera, el Govern assegura que la transformació digital de l'ATC es farà d'una forma àgil i amb les màximes garanties. El cost total del pla és de 9.623.236 euros pensats per cobrir el període des de l'any 2016 al 2019. La Secretaria d'Hisenda, adscrita al Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, en col·laboració amb el Departament de la Presidència, serà l'encarregada de liderar aquest projecte, que es preveu que tingui una durada aproximada de tres anys a comptar des del proper mes de juliol.

El programa d'impuls per a la transformació digital de l'administració tributària deriva del Pla de Govern per a l'actual legislatura, el qual estableix com a línia prioritària el desplegament d'una hisenda pròpia que incorpori les tecnologies de la informació actuals i s'orienta en tres eixos. En primer lloc la millora i transformació dels sistemes d'informació i comunicació; en segon l'ampliació de la xarxa d'oficines de recaptació i gestió tributària; i finalment una implementació completa dels procediments de recaptació executiva.

D'altra banda, aquest programa segueix les recomanacions de l'EU eGovernment Action Plan 2016-2020-Accelerating the digital transformation of government de la Comissió Europea, de l'abril passat, que té en compte el paper cada cop més rellevant de les tecnologies de la informació en la societat, segons va apuntar l'Executiu. Aquest programa té previstes diversos objectius a curt i a llarg termini. Assumir la plena capacitat de gestió de la recaptació en via executiva, tenir i oferir una visió integral del contribuent amb informació contextualitzada i personalitzada o bé implementar un model de relació multicanal amb experiència d'usuari integrada.

El programa proposat també preveu desplegar progressivament totes les iniciatives identificades al Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de bones ?pràctiques tributàries, dirigir l'Agència Tributària vers un model d'organització orientada a la gestió de la informació, i finalment consolidar i expandir la xarxa territorial de l'ATC i de Tributs de Catalunya.