El curs escolar va finalitzar ahir a les escoles de Catalunya amb una protesta convocada per les associacions de mares i pares, en què també van participar nombrosos alumnes, en contra de les últimes retallades anunciades pel departament d'Ensenyament. La jornada es va iniciar amb una cassolada i xiulada a les portes de les escoles públiques catalanes, d'uns cinc minuts, amb els alumnes i pares i mares. Escoles dels districtes de Nou Barris i Gràcia, de Barcelona, de Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, entre d'altres poblacions catalanes, van viure l'última jornada de curs de forma reivindicativa.

La protesta va reclamar més docents per als col·legis i instituts considerats d'alta complexitat, un augment de 400 places per cobrir l'increment d'alumnes previst en Primària i Secundària i la contractació de 140 persones de reforç per recolzar als alumnes amb necessitats educatives especials, entre d'altres reivindicacions. Aquesta mesura es realitza després que la setmana passada el departament d'Ensenyament comuniqués als directors dels centres educatius els recursos de reforç que havia previst per al pròxim curs 2016-2017, com a conseqüència del veto als pressupostos de la Generalitat.

No n'hi ha prou

Durant la jornada d'ahir, un centenar de sindicalistes de l'ensenyament públic de Catalunya van reclamar al Govern que es respecti la reducció de dues hores lectives als docents més grans de 55 anys i que s'aboni el mes de juliol els substituts que han treballat més de 6 mesos. En una concentració que van realitzar a la plaça Sant Jaume de Barcelona, convocats pels sindicats CCOO, USTEC i ASPEPC, els delegats sindicals van demanar també tornar a les condicions laborals de l'any 2010, prèvies a les retallades de dotacions i ampliació de jornada lectiva.

Marta Tejedor, representant de CCOO de Catalunya, va indicar als periodistes que el «màxim responsable» que no s'apliqui l'anunciat increment de pressupost d'Ensenyament en 211 milions d'euros és «el Govern, que no té excuses per donar resposta al que necessita, ara, l'educació pública».

Tot i així, Tejedor va valorar positivament l'augment de 350 dotacions per a l'escola inclusiva anunciat ahir pel departament d'Ensenyament, mentre Ramon Font, portaveu d'USTEC, va precisar que aquestes dotacions no suposen cap increment respecte al curs que va finalitzar ahir i que, simplement, ja estaven pressupostades. «Costen sis milions d'euros», va dir.

Va afegir que les substitucions de docents des del primer dia de baixa laboral costen uns 40 milions d'euros i que tornar a les hores lectives d'abans de les retallades, uns 230 milions, unes quantitats que, el Govern català podria assumir gràcies al creixement que va registrar l'economia l'any passat i a l'estalvi en el pagament del deute de la Generalitat.

L'oposició s'hi resisteix

Els grups parlamentaris de C's, PSC, CSQP, PPC i la CUP van presentar ahir la proposta de resolució conjunta per instar el Govern a «fer servir els instruments necessaris» de què disposa per «generar crèdit» o habilitar-ne i introduir les millores en educació de cara al proper curs que reclama la comunitat educativa. Els grups demanen al Govern que mantingui les plantilles i les dotacions de professionals que han treballat aquest curs i que cobreixi totes les necessitats per a l'escolarització de nous alumnes, la creació de noves aules o centres educatius públics previstos per al proper curs. També l'insten a introduir millores i recursos per als alumnes amb necessitats educatives específiques, especials i d'atenció a la diversitat i a cobrir totes les baixes des del primer dia i des de l'1 de setembre. La proposta, tramitada pel procediment d'urgència, es debatrà i votarà al ple de la setmana que ve.