El Secretariat Nacional de la CUP es va reunir ahir al vespre per primer cop des que divendres van dimitir sis dels seus quinze integrants. De fet, ara, els cupaires inicien formalment un procés de renovació del SN, que ja estava previst d'abans de les dimissions d'Ester Rocabayera, Guim Pros, Joel Jové, Omar Diatta, Roger Castellanos i Tomàs Saye. Els dimissionaris van presentar divendres la seva renúncia "irrevocable" per discrepàncies amb els posicionaments de la formació anticapitalista els darrers mesos. La reunió d'ahir va arrencar a les 7 de la tarda i va formalitzar la dissolució de l'executiva anticapitalista, que quedarà en funcions. Més endavant es convocaran eleccions internes en què s'aplicaran uns nous criteris d'elecció d'acord amb l'assemblea dels cupaires d'Esparreguera.

El procés de renovació del Secretariat Nacional va arrencar ahir oficialment, tot i que l'executiva cupaire va assegurar que està treballant de fa mesos per renovar-se. Sobretot, tenint en compte que l'Assemblea d'Esparreguera va ?fixar una proposta política basada en un referèndum unilateral d'independència, i que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà a una qüestió de confiança al setembre després del "no" de la CUP als pressupostos.

Una dimissió en bloc

Els sis dimissionaris del Secretariat Nacional van al·legar divendres en una carta "actituds sectàries i maquiavèl·liques" a l'hora de decidir sobre el suport a la investidura d'Artur Mas després de les eleccions del 27 de setembre i per l'esmena a la totalitat dels pressupostos.

"Amb això, no volem que se'ns malinterpreti, no som partidaris d'Artur Mas, ni de qualsevol proposta de pressupostos", van matisar en una carta conjunta. També afirmaven que no volen "restar culpa al paper jugat per Junts pel Sí". "Som autocrítics amb el paper que ha jugat la CUP en tant que agent polític i les seves mancances de funcionament", van afegir entre d'altres arguments exposats.

La direcció de l'esquerra anticapitalista va lamentar el mateix divendres la decisió i va assegurar que en la reunió de fa una setmana l'executiva cupaire va acordar "iniciar els tràmits per fer efectiva la seva renovació malgrat algunes absències significatives, entre elles les d'aquells que malauradament han decidit dimitir". En un comunicat a la premsa, la CUP va defensar l'assemblearisme com a eina per a la presa de decisions. I es va comprometre a treballar per "avançar en la millora dels debats i la presa de decisions".

Les dimissions de sis membres del secretariat van arribar dos dies després que una de les organitzacions que s'integren a la CUP, Poble Lliure, fes públic un comunicat en què demanava una renovació "urgent" del secretariat i mesures per millorar la democràcia interna, com per exemple que els diputats cupaires expressin "de manera proporcional" el vot dels militants. Fonts de l'organització es van desmarcar de la dimissió en bloc. En declaracions, van negar que hi hagués "una operació" de Poble Lliure darrere les renúncies, encara que els dimissionaris són pròxims a aquesta organització.