La Conselleria d'Ensenyament va aprovar ahir una partida pressupostària que permetrà assegurar la contractació de 350 professors més per a l'escola inclusiva, atenent alumnes amb necessitats especials en escoles ordinàries. La decisió arriba després de les diverses pressions reiterades que s'han dut a terme per part de membres del sector educatiu durant les darreres setmanes.

D'aquesta manera se soluciona una part del problema que es va plantejar el departament en no poder disposar directament dels 211 milions d'euros extra que preveien els pressupostos d'aquest 2016 i que la pròrroga pressupostària impedia disposar. La consellera d'Ensenyament va explicar que seguirà negociant amb el Departament d'Economia per aconseguir més diners per millorar les substitucions i reforçar les escoles d'alta complexitat.

La consellera va explicar que des que fa dues setmanes es va conèixer la pròrroga pressupostària s'ha estat negociant amb Economia per intentar pal·liar-ne els efectes. La setmana passada es va comunicar als directors d'escola que la partida per contractar més professors de reforç a les escoles d'alta complexitat i a les escoles inclusives perillava, i que només es podien garantir els nous contractes als instituts, a causa de l'augment de l'alumnat. Això va despertar crítiques dels directors i dels sindicats de mestres.

Ahir a la tarda, Ruiz va dir que durant el cap de setmana s'ha pogut tancar amb Economia un pacte per disposar de diners del propi departament i d'altres conselleries per dedicar-los a l'escola inclusiva i a beques-menjador. Les negociacions seguiran per aconseguir noves partides per a les escoles d'alta complexitat i millorar les substitucions dels professors de baixa.

Reunió amb els diputats

Paral·lelament a la decisió que va comunicar la Conselleria d'Educació, ahir al matí representants de la plataforma Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) es van reunir amb els grups parlamentaris per demanar-los que portin a la Mesa del Parlament una proposta de resolució conjunta amb "demandes urgents" i per instar el Govern a trobar els recursos necessaris per mantenir les millores previstes per al curs que ve, sobretot en centres d'alta complexitat, educació inclusiva i millora de les substitucions. "Amb els pressupostos prorrogats també és possible cobrir totes les demandes", va defensar el portaveu del MUCE, Jaume Aguilar.

Els grups presents a la reunió -C's, PSC, CSQP, PP i la CUP- van acordar presentar la proposta de resolució aquest dimarts mateix, mentre que la portaveu d'Ensenyament de Junts pel Sí, Anna Simó, va excusar la seva presència per motius d'agenda i es va comprometre a reunir-s'hi dimecres. Junts pel Sí va demanar als altres grups parlamentaris que no presentin a la Mesa la proposta de resolució conjunta al·legant que el Departament d'Ensenyament i Economia en l'actualitat ja estan buscant com millorar la partida per a educació en els pressupostos prorrogats, segons van informar fonts del grup parlamentari després de la reunió.

Des de Junts pel Sí insisteixen que s'haurien d'haver tramitat els pressupostos per disposar dels 211 milions d'euros previstos en els nous comptes. Les diputades Simó i Assumpció Laïlla es reuniran amb la MUCE demà per abordar els diferents aspectes relacionats amb el sector educatiu.

"Demandes urgents"

La comunitat educativa va exigir al Govern que mantingui les plantilles i les dotacions de professionals de l'educació que el curs 2015-16 van treballar als centres públics de Catalunya i que cobreixi "totes les necessitats per a la correcta escolarització" de nous alumnes, la creació de noves aules o nous centres educatius públics previstos per al curs que ve.

També li reclama que cobreixi les millores de personal i recursos derivats de l'escolarització de l'alumnat amb necessitats educatives específiques, especials i d'atenció a la diversitat. A més, demanen al Govern que cobreixi totes les baixes de personal des del primer dia i des de l'1 de setembre a tots els centres públics de Catalunya. El document que el MUCE va lliurar als grups parlamentaris també insta el conseller d'Economia, Oriol Junqueras a "sotmetre al Govern l'acord de trametre al Parlament el corresponent projecte de llei de concessió d'un crèdit extraordinari".