Justícia

La Plataforma per la Llengua reclama que els jutges tinguin el requisit de saber català

L´ONG considera que aquest fet respon a una estratègia de l´Estat espanyol per desprestigiar el català

20.06.2016 | 19:11

La Plataforma per la Llengua ha reclamat que els jutges que exerceixen a Catalunya tinguin el requisit de saber català després que la setmana passada el Departament de Justícia va fer públic que només un 8,4% de les sentències que es van dictar a Catalunya l´any 2015 eren en aquesta llengua. Segons les mateixes dades, el percentatge s´ha reduït en quatre punts respecte de l´any anterior i a la meitat vist el 2009. A parer de l´ONG, aquesta situació es deu a "una estratègia política clara" de l´Estat espanyol per desprestigiar la llengua catalana. Per això reclama que es modifiqui la Llei orgànica del poder judicial perquè els jutges, lletrats i fiscals de l´Estat tinguin el requisit de conèixer el català. Ara mateix està considerat un mèrit.

L´ONG també considera que la llei hauria d´exigir que els jutges, lletrats i fiscals que exerceixen a Catalunya fossin competents en llengua catalana per poder treballar en el domini lingüístic i en el dret civil de Catalunya. De la mateixa manera opinen que el castellà hauria de deixar de ser la llengua per defecte de la justícia "tal com estableix la llei espanyola". A més recorden que el Consell d´Europa ja va recomanar a l´Estat, "que n´ha fet cas omís", que modifiqués el marc jurídic a fi que les autoritats judicials a les comunitats autònomes puguin fer els procediments en català a petició d´una de les parts.

L´entitat recorda que el Congrés dels Diputats va rebutjar la Proposició de llei del Parlament de Catalunya que pretenia garantir l´oficialitat del català en l´àmbit de la justícia a través de la modificació de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ), de la Llei per la qual es regula l´Estatut orgànic del Ministeri Fiscal, i d´altres normes correlatives, i que hauria inclòs el requisit de saber català. El PP i UPyD hi van votar en contra a la cambra espanyola, mentre que els populars i Ciutadans s´hi van oposar al Parlament.

També reclama que la Generalitat desenvolupi unes polítiques clares per defensar els drets lingüístics dels usuaris i que aquests puguin escollir lliurement la llengua que prefereixin en les seves relacions amb l´Administració de Justícia.

La Plataforma per la Llengua també posa de manifest que les proves de l´accés a l´advocacia "no es poden fer en català" i que "cap text del BOE publicat en aquesta llengua té validesa jurídica". Al mateix temps, l´entitat assegura que un 75% dels advocats que usen el català afirmen que se´ls ha suggerit canviar al castellà als jutjats, "fet que suposaria una discriminació explícita".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema