Milers de persones van clamar pels drets dels refugiats ahir a la tarda a Barcelona, en el que va ser una protesta en solidaritat amb els afectats i en contra del paper adoptat per la Unió Europea envers aquesta crisi humanitària. Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que es commemora avui, més de 40 col·lectius, entitats, partits polítics i sindicats s'han unit per organitzar una Setmana de Lluita per les Refugiades que va tenir com a punt central aquesta marxa, que va començar a la plaça Universitat sota el lema Obriu fronteres, volem acollir!.

Amb aquesta acció, els manifestants van voler denunciar públicament "la irresponsabilitat, la negligència i l'hostilitat" dels representats polítics de l'Estat espanyol i de la resta dels estats europeus davant l'èxode de persones desplaçades, segons constava al manifest de la marxa. Amb lemes com "Genocidi, això és un genocidi" o "Refugiades, benvingudes", els manifestants van anar fins a l'oficina d'estrangeria de la capital catalana.

En nom de la plataforma "Stop Mare Mortum", impulsora de la mobilització, Toni Borrell va justificar la manifestació després de recordar que "el nostre país també ha viscut l'exili, l'èxode i l'emigració". A l'acte hi van assistir, entre d'altres, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president de l'ANC, Jordi Sánchez.

Lluny de les xifres fixades

Espanya ja és una oportunitat per als 124 refugiats que han arribat des de Grècia i Itàlia en els últims vuit mesos, però també ho hauria de ser per als 586 que es va fixar com a previsió el Govern per abans del final del mes de juny i completar aquesta xifra fins als 17.337 abans del mes de setembre de 2017. "Els refugiats no són xifres, sinó éssers humans amb drets", va recordar la presidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Victòria Ortega, per exigir al Govern espanyol i a la resta de la UE que respectin la legalitat pel que fa als refugiats i migrants.

Les xifres, però, serveixen per dibuixar la magnitud de la tragèdia, que ha aconseguit un trist rècord de desplaçats des del final de la Segona Guerra Mundial. Així, en el repartiment europeu de les vides de centenars de milers de persones que han fugit de la guerra, Espanya es va comprometre a reubicar 15.888 dels refugiats que ja són a Europa abans de setembre de 2017, i a uns altres 1.449 que porten molts anys vivint a reassentaments de països com Líban, Jordània i Turquia.