L'expresident de la Generalitat i líder de Convergència, Artur Mas, va retreure ahir a la CUP que "sigui molt valenta donant consells" però a l'hora de la veritat "s'amagui". Mas va recordar als cupaires que, després de donar "lliçons d'ètica i bona política", han acabat "barallats". Des d'ERC, per la seva banda, el candidat número 2, Joan Tardà, va demanar suport als "companys de la CUP" i als seus votants per culminar el procés cap a la independència.

Mas es va referir amb retrets a la crisi interna de la CUP en un míting ahir a Tortosa acompanyat del cap de llista de CDC al Congrés per Barcelona, Francesc Homs, i per Tarragona, Ferran Bel. L'expresident va reivindicar CDC com els que "donen la cara i fan la feina" davant d'altres -la CUP- que "a l'hora de la veritat s'amaguen".

Mas va cridar a identificar "les bones actituds", les que "sobresurten i representen el conjunt del país". Així, va apel·lar a "no desaprofitar" l'oportunitat del 26-J de propiciar que CDC pugui ser "decisiva" al Congrés i "tingui la paella pel mànec" de la política espanyola, subratllant que és el partit que "més se l'ha jugada sense calcular el benefici partidista ni les comoditats personals".

Per mobilitzar el vot, l'expresident va recalcar la importància de tenir un diputat més o menys i va recordar les eleccions catalanes del 27-S, quan un parlamentari no va caure del costat de Junts pel Sí i això "ha acabat generant problemes" en el procés sobiranista. El president de CDC també va indicar que una de les raons per les quals avui dia existeix aquest procés independentista és perquè hi va haver gent que va veure en la sentència de l'Estatut "una presa de pèl".

ERC demana suport

Per la seva banda, Esquerra, en l'acte central de la campanya a Sabadell, va demanar el suport als "companys de la CUP" per continuar el procés. Joan Tardà va recordar que a l'inici de la campanya electoral va demanar un aplaudiment per al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Doncs bé, aquí mateix el torno a demanar -va dir- perquè per primera vegada tenim un Govern independentista que farà bé la seva feina, però també tenim un Parlament amb una majoria independentista per primera vegada a la història".

Per aquest motiu, va afegir Tardà, "amb la mateixa emoció i sinceritat també demanem als companys de la CUP que ens ajudin, perquè tenim un instrument que ens farà vencedors, que és la majoria parlamentària per culminar la feina iniciada". Tardà va afegir que "al llarg de la història de Catalunya tots hem comès errors, alguns molt més greus que no aprovar uns pressupostos, com per exemple quan alguns es van oblidar de demanar el concert econòmic en redactar la Constitució espanyola", va dir, en clara al·lusió a CDC.

De la mateixa manera, el president d'ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va assenyalar que el seu partit és un instrument "per portar el país a la victòria, i és que ens contemplen 85 anys d'història i un compromís absolut amb la independència, la justícia, la llibertat i la lluita contra la corrupció".

Finalment, el cap de llista al Senat, el jutge Santi Vidal, va apuntar que potser sobre el full de ruta hi figuri o no un referèndum unilateral, però "a finals de 2017 tots tindrem a la butxaca el carnet d'identitat de la república catalana".