El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va denunciar ahir la precarietat laboral que pateixen els metges en no comptar amb estabilitat laboral i tenir uns ingressos baixos, cosa que els obliga a estar pluriempleats. La denúncia s'ha efectuat a través de l'informe La precarietat laboral del col·lectiu mèdic. Realitats i propostes, presentat avui a la seu de l'organització. Segons ha explicat en roda de premsa Josep Maria Benet, membre de la junta del CoMB, l'informe ha estat elaborat gràcies a les dades de dos documents elaborats per l'entitat.

Els documents són: Necessitats socials i familiars dels col·legiats del CoMB (2014), una enquesta a 811 metges col·legiats de menys de 65 anys i a 656 col·legiats de més de 65 anys; i Informe d'Inserció Laboral sobre el MIR (2006-2015), un estudi amb una mostra de 300 nous col·legiats que van acabar el MIR entre el 2006 i el 2015.

Per al president del CoMB, Jaume Padrós, aquest nou informe sobre precarietat laboral demostra el deteriorament de les condicions laborals dels metges i, malgrat que l'atur entre els col·legiats és baix (1,2%), el 6,4% d'aquests professionals estan treballant i buscant una nova feina a la vegada. "La gent treballa, però no està satisfeta" amb la feina que fa o amb la retribució que rep, va lamentar Benet. Segons l'informe presentat, el 63% dels metges col·legiats de menys de 65 anys té un contracte indefinit, percentatge que es redueix al 48% entre els menors de 45 anys i al 13% en el cas dels metges que acaben de finalitzar el MIR.

La temporalitat dels contractes també és un problema, ha comentat Benet, que ha detallat que el 66% dels contractes són inferiors a un any. Destaca el 40% de contractes mensuals que tenen els metges de capçalera, l'especialitat més perjudicada segons el document. Benet també ha assegurat que el 25% dels metges col·legiats tenen més d'una feina i un 10% treballa en més de dos llocs de treball al mateix temps, fet que suposa un desgast per al professional i li pren temps per seguir formant-se.

El 31% dels metges col·legiats manifesta tenir una situació laboral insegura i el percentatge augmenta fins al 68% entre els professionals d'entre 30 i 34 anys. "Els salaris són extremadament precaris ?-exposa Benet-. El 31% en edat activa ingressa menys de 2.400 euros al mes" i el 41% dels joves que acaba el MIR ingressen menys de 2.000 euros, i d'aquests, un 15% no arriba als 1.500 euros. El 81% ha patit una reducció de sou amb la crisi.