Tres exalts càrrecs de la Generalitat han negat avui que els bancs paguessin comissions a la família Pujol per portar les nòmines dels empleats públics, encara que sí "bonificacions" a les empreses públiques per concedir-los la gestió d'aquestes nòmines, una operativa normal en banca.

Avui han declarat davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata l'exdirector de Ferrocarrils de la Generalitat Antonio Herce -condemnat a 4 anys de presó per malversar fons d'aquesta empresa pública-, l'exgerent de l'Institut Català del Sòl (Incasòl) Antoni Paradell i l'exdirector general del Departament d'Hisenda Francesc Xavier Ruiz del Portal.

Aquestes noves citacions parteixen de la denúncia d'un exdirectiu del Banc Natwest que va relatar davant la Policia Nacional una "operativa" per la qual les entitats bancàries feien pagaments en efectiu a la família Pujol i a exalts càrrecs de la Generalitat pels beneficis que obtenien de gestionar les nòmines d'empleats públics.

Segons han informat a Efe fonts presents en les seves compareixences, els tres han explicat que el que feien els bancs era pagar a les empreses públiques aquestes bonificacions per portar les nòmines dels seus treballadors, un "producte estàndard bancari" normal en el món de la banca, que s'ingressaven als comptes de les entitats públiques i mai no s'abonaven en metàl·lic.

De fet, segons ha indicat Paradell, les bonificacions eren molt baixes i el seu percentatge oscil·lava entre un 0,1 i un 0,3% dels diners que gestionaven, cosa que ha corroborat Herce.

"Anaves al banc que et donava més", ha afirmat Paradell, però tant ell com Herce han reiterat que els diners anaven a parar en tot cas a l'empresa pública, i no a les seves butxaques ni als de la família Pujol.

Avui també han declarat cinc testimonis més: dos exdirectius que van succeir el denunciant a l'oficina central de Natwest a Barcelona, una extresorera de l'Incasòl en l'època en què s'haurien pagat les comissions denunciades, l'exempleada de l'Ajuntament de Barcelona Nuria Villena i Jordi Puig, germà de l'exconseller de la Generalitat Felip Puig.

Els dos exdirectius de Natwest han ratificat que efectivament es donaven bonificacions a les empreses públiques i se'ls feien els corresponents ingressos en compte, no en efectiu.

Sobre Villena, que va ser secretària del cooperació internacional al consistori, se li ha preguntat per una transferència de 12 milions de pessetes que es va fer els anys 90 des d'un compte a nom seu a una altra de Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident català.

La testimoni, segons les mateixes fonts, ha dit no recordar aquest compte ni aquest moviment bancari.

Durant la seva declaració, el fiscal li ha preguntat pels contactes de Jordi Pujol pare amb l'expresident d'Andorra Oscar Ribas, que va dirigir el banc andorrà Andbank a qui el fill dels Pujol va querellar per falsejar algun dels moviments bancaris dels seus comptes que el Principat.

En la seva declaració davant la policia, l'exbanquer denunciant de Natwest va dir que, entre 1987 i 1995, existien acords entre entitats bancàries i organismes públics per gestionar les nòmines dels empleats de l'administració i, a canvi, pagar un percentatge de comissió pels beneficis obtinguts als directius de les empreses i a la família Pujol.

Les comissions, segons el denunciant, corresponien a un percentatge dels beneficis que obtenien les entitats financeres per la cessió de les assegurances socials dels funcionaris, de l'IRPF i de saldos anomenats "ociosos", en una pràctica que també mantenien amb grans empreses.