Alejandro Cao de Benós, el tarragoní que exerceix de delegat especial del Comitè de Relacions Culturals amb l'Estranger de Corea del Nord, ha assegurat avui a Efe que el cas pel qual ha estat detingut "no té res a veure ni amb el tràfic d'armes ni amb Corea del Nord". En les primeres declaracions després de sortir en llibertat amb càrrecs per possessió il·lícita d'armes, Cao de Benós va explicar que es va acollir al dret a no declarar, ahir, davant del jutge. Atès que el cas es troba sota secret de sumari, va evitar donar els detalls pels quals va ser detingut ahir, si bé va voler aclarir que "en absolut" es tracta d'una trama que "trafiqui amb armes" ni que estigui relacionada amb Corea del Nord.

La jutgessa va decidir deixar en llibertat amb càrrecs per possessió il·lícita d'armes Cao de Benós, encara que l'obliga a comparèixer quinzenalment al jutjat de Múrcia que va ordenar la seva detenció. L'ambaixador oficiós del règim nord-coreà va comparèixer com a investigat per un delicte de possessió il·lícita d'armes davant el titular del Jutjat d'Instrucció número 8 del Vendrell (Baix Penedès), en funcions de guàrdia.

Ara, Cao de Benós haurà de comparèixer cada quinze dies davant el jutjat d'instrucció número 3 de Totana, a Múrcia, que és el que dirigeix la investigació, en la qual ahir la Guàrdia Civil va detenir onze persones més a tot Espanya en una operació contra el tràfic d'armes prohibides. Segons fonts oficials, la presumpta organització comprava armes detonadores legals per internet i després les manipulava per transformar-les en prohibides i de foc real. Cao de Benós, nascut el 1974 a Tarragona i amb orígens aristocràtics, és des de fa més d'una dècada l'únic occidental que exerceix de delegat especial del govern nord-coreà.