Tres exalts càrrecs del Govern van negar ahir que els bancs paguessin comissions a la família Pujol per portar-los les nòmines dels empleats públics, encara que sí "bonificacions" a les empreses públiques per concedir-los la gestió d'aquestes nòmines, una operativa normal en banca. Van declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, l'exdirector de Ferrocarrils de la Generalitat Antonio Herce -condemnat a 4 anys de presó per malversar fons-, l'exgerent de l'Institut Català del Sòl Antoni Paradell i l'exdirector general del Departament d'Hisenda Francesc Xavier Ruiz del Portal.

Aquestes noves citacions parteixen de la denúncia d'un exdirectiu del Banc Natwest que va relatar davant la Policia Nacional una "operativa" per la qual les entitats bancàries feien pagaments en efectiu a la família Pujol i a exalts càrrecs de la Generalitat pels beneficis que obtenien de gestionar les nòmines d'empleats públics. Fonts presents en les compareixences va assenyalar que els tres van explicar que el que feien els bancs era pagar a les empreses públiques aquestes bonificacions per portar les nòmines dels seus treballadors, un "producte estàndard bancari" normal en el món de la banca, que s'ingressaven als comptes de les entitats públiques i mai no s'abonaven en metàl·lic. De fet, segons ha indicat Paradell, les bonificacions eren molt baixes i el seu percentatge oscil·lava entre un 0,1 i un 0,3% dels diners que gestionaven, cosa que ha corroborat Herce. "Anaves al banc que et donava més", ha afirmat Paradell, però tant ell com Herce han reiterat que els diners anaven a parar en tot cas a l'empresa pública. També van declarar cinc testimonis més: dos exdirectius que van succeir el denunciant a l'oficina central de Natwest a Barcelona, una extresorera de l'Incasòl en l'època en què s'haurien pagat les comissions denunciades, l'exempleada de l'Ajuntament de Barcelona Núria Villena i Jordi Puig, germà de l'exconseller Felip Puig. Els exdirectius de Natwest van ratificar que es donaven bonificacions a les empreses públiques i se'ls feien els ingressos en compte, no en efectiu. Sobre Villena, que va ser secretària del cooperació internacional al consistori, se li va preguntar per una transferència de 12 milions de pessetes que es va fer els anys 90 des d'un compte a nom seu a una altra de Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident català.

La testimoni va dir no recordar aquest compte ni aquest moviment bancari. El fiscal li va recordar pels contactes de Jordi Pujol pare amb l'expresident d'Andorra Òscar Ribas. En la declaració davant la policia, l'exbanquer denunciant de Natwest va dir que, entre 1987 i 1995, existien acords entre entitats bancàries i organismes públics per gestionar les nòmines dels empleats i, a canvi, pagar un percentatge de comissió pels beneficis obtinguts als directius de les empreses i a la família Pujol. Les comissions, segons el denunciant, corresponien a un percentatge dels beneficis que obtenien les entitats financeres per la cessió de les assegurances socials dels funcionaris, de l'IRPF i de saldos anomenats "ociosos", en una pràctica que també mantenien amb grans empreses.