En una nova actualització del nombre de casos d'enterovirus amb afectació neurològica aguda en infants a Catalunya, Salut informa que actualment 19 menors estan ingressats per aquest virus a diferents hospitals del país, 7 dels quals són a la Unitat de Cures Intensives. En total, en les últimes setmanes s'han detectat 91 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement.

Els enterovirus

Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d'infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus. Arran de l'aparició d'un nombre excepcional de casos d'infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat, el Departament de Salut ha activat una taula de seguiment; ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s'ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial, i ha reforçat la vigilància epidemiològica.

Recomanacions

Com ja s'ha reiterat, el Departament de Salut recomana fer vida normal i portar els nens i nenes a l'escola, i només en cas de febre, com ja s'aconsella sempre, no han d'anar als centres escolars o a les escoles bressol.

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d'anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús en cas d'esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d'altres persones.

Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s'associen a l'afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.

Davant de qualsevol dubte, s'aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l'any. A banda, a la web del Departament de Salut també es pot trobar més informació sobre l'enterovirus: símptomes, prevenció i control, tractament i recursos per a professionals i un destacat document amb preguntes i respostes sobre els enterovirus.