L'Ajuntament de Barcelona va rebre ahir certes crítiques per la xifra de 20.000 euros que va destinar al cicle de conferències D.O. Europa celebrades a l'octubre del 2015. Tal com explica el diari El Mundo, el consistori es va gastar més de 4.000 euros públics en la visita de l'exministre grec a la capital catalana. L'ajuntament va abonar 2.031 euros a Varoufakis per pronunciar la xerrada, a més a més de les despeses que es van invertir en les necessitats del ponent, com l'allotjament o el desplaçament durant els dies que es va quedar a Barcelona. Exactament es van xifrar en 864 pels bitllets d'avió de Grècia - Barcelona i 1.204 més per les tres nits d'hotel d'ell i la seva esposa Danae Stratou.

Malgrat la conferència es va realitzar el 15 d'octubre, Varoufakis va estar tres dies a la ciutat, allotjat en l'hotel de cinc estrelles Mercer els dos primers dies, i un tercer a l'hotel Neri, on va passar la darrera de les seves nits. Tots aquests comptes van ser revelats per la líder de Ciutadans, Carina Mejías, que va presentar ahir les seves queixes a l'Ajuntament.

La part de Terribas

Paral·lelament, tal com va explicar el diari digital E-noticies, l'Ajuntament va destinar més de 7.000 euros per pagar a la periodista Mònica Terribas, que va exercir de moderadora en els debats de l'ex-ministre grec en el marc de les conferències encarregant-se del "disseny, el guió i la conducció".

Aquesta xifra també va ser presentada pel grup de Ciutadans, el qual la presidenta Carina Mejías, va reclamar a Barcelona en Comú que "torni" als barcelonins diners que el consistori va pagar pel cicle de Conferències D.O. Europa 2015, perquè l'alcaldessa Ada Colau el va utilitzar per "pagar i promocionar als seus amiguets" i "en el seu interès".

La justificació

L'Ajuntament de Barcelona va puntualitzar que no va ser el govern de l'alcaldessa Ada Colau, sinó el del seu predecessor, Xavier Trias, el que va invitar Iannis Varoufakis a impartir una conferència quan era encara ministre de Finances de Grècia. Fonts municipals van informar que "tot" el cicle el va programar el seu govern.

El cicle va comptar amb la presència de quatre ponents: Iannis Varoufakis, Loretta Napoleoni, Owen Jones i Judith Butler. En tots els casos, els honoraris del conferenciant van ser de 1.700 euros nets i el Born Centre Cultural va assumir la despesa d'allotjament i dels desplaçaments dels conferenciants i un acompanyant