Mig centenar de Mossos d'Esquadra, la majoria arribats des de Barcelona, van entrar cap a un quart de cinc de la matinada d'ahir a la Universitat de Lleida (UdL) amb l'objectiu de desallotjar les persones que encara okupaven el Rectorat. En arribar, però, no hi van trobar a ningú dins el despatx del rector, okupat des del 17 de maig. Durant aproximadament una hora, van regitsrar la resta de l'edifici amb el mateix resultat; ni rastre de cap dels tancats.

Després que alguns dels estudiants abandonessin l'okupació l'1 de juny i de les converses fallides del passat dilluns per arribar a un acord entre els tancats i l'equip rectoral, tot feia preveure que el rector de la UdL, Roberto Fernández, demanaria que els Mossos d'Esquadra actuessin per acabar amb la tancada.

Els Mossos van marxar cap a dos quarts de sis de la matinada. El desplegament policial estava format per sis furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra i dues unitats més. Acompanyaven al dispositiu una ambulància i una patrulla de la Guàrdia Urbana de Lleida. Al lloc s'hi va quedar un patrulla dels Mossos d'Esquadra per controlar la zona. Les portes de la UdL es van tornar a obrir amb tota normalitat a dos quarts de vuit del matí.

El rector de la UdL, Roberto Fernández, va mostrar la seva satisfacció pel final de l'ocupació del seu despatx per part del grup d'estudiants i joves "sense incidents". Fernández va explicar que en tot moment van intentar establir ponts de diàleg amb els estudiants i joves que estaven ocupant el seu despatx. El rector va anunciar que en el proper consell de govern es posarà en marxa una comissió que estudiarà un "protocol de resolució de conflictes" per casos com el d'aquesta ocupació que es va perllongar durant un total de 23 dies. El rector no va voler donar detalls de com estava l'habitacle ni tampoc va permetre que es prenguessin imatges de com s'estava fent la neteja del local.

Un pas enrere

Paral·lelament, en un comunicat difós per les xarxes socials, l'Assemblea d'Okupació va donar explicacions per la retirada. Va comunicar la seva decisió d'abandonar el despatx del rector, justificant-la amb el motiu que consideren que l'eina de l'okupació és "un mitjà i no una fi" i que aquesta ja "s'ha esgotat". Els ocupants creuen que després de tres setmanes no aconseguiran els 3 mínims que s'havien marcat per continuar la lluita i van assegurar en el mateix comunicat que ara hi continuaran lluitant però des de fora.

L'assemblea es va mostrar satisfeta que durant aquest temps s'hagués posat el debat sobre la taula de si una professora com Manso hauria de donar classe a la universitat, i consideren que s'ha "ratificat la incapacitat del rector per gestionar conflictes sense recórrer a la policia".