El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir que al setembre se sotmetrà a una qüestió de confiança al Parlament, per comprovar si disposa d'una majoria parlamentària suficient per seguir governant, després del veto de la CUP als Pressupostos del Govern. Just després que el ple del Parlament rebutgés, amb els vots de la CUP i de la resta de l'oposició, l'admissió a tràmit dels Pressupostos, Puigdemont va sol·licitar intervenir des de la tribuna d'oradors per exposar les conseqüències que es derivaran d'aquest bloqueig pressupostari propiciat pels que teòricament eren els socis que havien de donar estabilitat al Govern.

En un to dolgut i contrariat, Puigdemont va constatar que el seu Govern "ha perdut la majoria necessària" per portar a terme els seus plans i les "condicions" previstes a l'acord d'estabilitat signat al gener amb la CUP han "canviat", pel que necessita saber, a través d'una qüestió de confiança, si pot continuar governant després de la "deslleialtat" dels cupaires: "No tinc cap interès a allargar injustificadament el mandat. Jo vull fer la independència".

El president català va indicar que, de la qüestió de confiança -mecanisme parlamentari per testar el suport parlamentari- es derivarà en si té suport majoritari per seguir governant o si, en canvi, tot ?"desencadena en un procés per a unes noves eleccions". Va constatar amb "tristesa i decepció" que un grup com Junts pel Sí, que va guanyar les eleccions del 27-S amb "1,6 milions de vots pot retirar el seu candidat a la presidència", Artur Mas, en nom de "mantenir viva la il·lusió i el full de ruta", mentre que 10 diputats de la CUP que "representen uns 300.000 vots no pot retirar una esmena a la totalitat". "No hi ha cap proporció, ni lògica ni lleialtat", va afegir.

"Confiava en vostès, els he defensat fins al final, molta gent confiava en vostès", va afegir dirigint-se a la CUP, partit que creu que ha "decebut les esperances de milions de persones mobilitzades aquests anys i que no tenien un altre càlcul que Catalunya fos un Estat independent".

En un discurs d'uns 15 minuts després de la votació en la qual van guanyar les esmenes a la totalitat de tots els grups de l'oposició als Pressupostos, Puigdemont va admetre que ha "perdut la majoria necessària" per complir el pla de govern.

A més, va dir que no desitja haver d'administrar els "trastos" d'un pressupost prorrogat del Parlament de la passada legislatura que, va recalcar, "no tenia el mandat de la independència com el té aquest". També va reconèixer les vicissituds d'"enfrontar-se a l'Estat" amb una pròrroga pressupostària, cosa que és com "caçar elefants amb escopetes de balins".

En aquest context, el president català va remarcar que el Govern no pot quedar ni "en mans" dels grups que exigeixen renunciar al full de ruta, cosa que va assegurar que no farà, ni a costa dels que "exigeixen la independència sol a la seva manera i amb la seva estratègia, encara que contradigui el model de la societat de la majoria", en al·lusió a la CUP.

Va justificar la qüestió de confiança perquè no té cap garantia que la CUP compleixi en els pròxims mesos amb el seu compromís de començar a negociar uns Pressupostos de cara al 2017, una proposta que va ironitzar que podria "mutar", perquè els acords amb els antisistema, va dir, tenen "vida pròpia".