Parlament

Puigdemont descarta un pacte amb la CUP previ a la qüestió de confiança, "no és un tripijoc"

El president de la Generalitat admet que no hagués acceptat el càrrec si hagués sabut que l´acord d´estabilitat "mutaria"

09.06.2016 | 07:59
Puigdemont durant la seva intervenció al Parlament.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que no se sotmetrà a la qüestió de confiança amb un pacte previ amb la CUP perquè no es tracta d´un "tripijoc". En una entrevista a 8tv, el president ha explicat que plantejarà la seva estratègia al Parlament i que els diputats hauran de decidir "amb responsabilitat". En cas de superar la qüestió de confiança, ha advertit que "ningú podrà discutir l´autoritat moral i política del president i del Govern". D´altra banda, Puigdemont ha admès que no hagués acceptat el càrrec de president de la Generalitat si hagués sabut que l´acord mutaria, però no s´ha mostrat penedit. "A mi no em tremolaran les cames davant les dificultats", ha afegit. Puigdemont ha situat la qüestió de confiança per després de la Diada i ha constatat que el full de ruta està "intacte" perquè el decideix la gent i no els polítics.

Puigdemont ha revelat que va decidir durant el cap de setmana el pla B de la qüestió de confiança en cas que la CUP aturés la tramitació dels pressupostos. No li va comentar "pràcticament a ningú" i no es va debatre en el Consell Executiu de dimarts. I, segons Puigdemont, li ha comunicat al vicepresident, Oriol Junqueras, abans d´explicar-ho a la reunió del grup parlamentari de JxSí, just abans de fer-ho públic a l´hemicicle del Parlament.

El president ha recordat que es podria haver guardat la potestat de convocar eleccions a partir del 4 d´agost, però ha afirmat que ha preferit que aquesta facultat la tingui el Parlament i que els diputats decideixin "amb responsabilitat". En cas de superar aquesta prova, Puigdemont ha avisat que llavors ningú podrà discutir "l´autoritat moral i política del president i del Govern" a l´hora de prendre decisions en la segona fase dels 18 mesos. "Jo vull acabar aquest encàrrec i tinc unes ganes enormes d´acabar-lo", ha afegit.

De fet, Puigdemont ha argumentat que ha apostat per una qüestió de confiança per garantir que el procés es culmina i s´ha mostrat convençut que el full de ruta està "intacte", ja que el decideix la gent i no els polítics.

Tot i no mostrar-se penedit d´haver acceptat ser president de la Generalitat, sí que ha admès que no hagués acceptat si li haguessin dit que havia d´assumir el càrrec amb un acord que "mutaria", fent referència a l´expressió que ha utilitzat aquest dimecres la CUP. "Li hagués dit, gràcies, però no l´accepto", ha afirmat.

En referència a la voluntat del Govern de baixar l´IRPF per a les rendes més baixes, Puigdemont ha obert la porta a estudiar si es pot aplicar la rebaixa fora de la llei d´acompanyament i s´ha mostrat disposat a recórrer el marge en cas que n´hi hagi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema