El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que no se sotmetrà a la qüestió de confiança amb un pacte previ amb la CUP perquè no es tracta d’un “tripijoc”. En una entrevista a 8tv, el president ha explicat que plantejarà la seva estratègia al Parlament i que els diputats hauran de decidir “amb responsabilitat”. En cas de superar la qüestió de confiança, ha advertit que “ningú podrà discutir l’autoritat moral i política del president i del Govern”. D’altra banda, Puigdemont ha admès que no hagués acceptat el càrrec de president de la Generalitat si hagués sabut que l’acord mutaria, però no s’ha mostrat penedit. “A mi no em tremolaran les cames davant les dificultats”, ha afegit. Puigdemont ha situat la qüestió de confiança per després de la Diada i ha constatat que el full de ruta està “intacte” perquè el decideix la gent i no els polítics.

Puigdemont ha revelat que va decidir durant el cap de setmana el pla B de la qüestió de confiança en cas que la CUP aturés la tramitació dels pressupostos. No li va comentar “pràcticament a ningú” i no es va debatre en el Consell Executiu de dimarts. I, segons Puigdemont, li ha comunicat al vicepresident, Oriol Junqueras, abans d’explicar-ho a la reunió del grup parlamentari de JxSí, just abans de fer-ho públic a l’hemicicle del Parlament.

El president ha recordat que es podria haver guardat la potestat de convocar eleccions a partir del 4 d’agost, però ha afirmat que ha preferit que aquesta facultat la tingui el Parlament i que els diputats decideixin “amb responsabilitat”. En cas de superar aquesta prova, Puigdemont ha avisat que llavors ningú podrà discutir “l’autoritat moral i política del president i del Govern” a l’hora de prendre decisions en la segona fase dels 18 mesos. “Jo vull acabar aquest encàrrec i tinc unes ganes enormes d’acabar-lo”, ha afegit.

De fet, Puigdemont ha argumentat que ha apostat per una qüestió de confiança per garantir que el procés es culmina i s’ha mostrat convençut que el full de ruta està “intacte”, ja que el decideix la gent i no els polítics.

Tot i no mostrar-se penedit d’haver acceptat ser president de la Generalitat, sí que ha admès que no hagués acceptat si li haguessin dit que havia d’assumir el càrrec amb un acord que “mutaria”, fent referència a l’expressió que ha utilitzat aquest dimecres la CUP. “Li hagués dit, gràcies, però no l’accepto”, ha afirmat.

En referència a la voluntat del Govern de baixar l’IRPF per a les rendes més baixes, Puigdemont ha obert la porta a estudiar si es pot aplicar la rebaixa fora de la llei d’acompanyament i s’ha mostrat disposat a recórrer el marge en cas que n’hi hagi.