La pròrroga pressupostària serà definitiva aquest 2016. El Parlament va rebutjar ahir el projecte de llei de pressupostos del Govern, que ni tan sols s'arribarà a tramitar en comissió parlamentària. És la primera vegada a la història que l'Executiu no aconsegueix els suports parlamentaris suficients per tirar endavant els comptes. Tot i les intenses negociacions de les darreres setmanes entre l'executiu i la CUP, els anticapitalistes van mantenir l'esmena a la totalitat. Juntament amb les presentades per la resta de l'oposició (C's, PSC, CSQP i PPC) van aturar la tramitació dels pressupostos per 72 vots contra 62. El projecte rebutjat fixava el límit de despesa en 23.747,2 milions d'euros amb un increment de la despesa departamental de 1.113,4 milions, dels quals 873 haguessin anat destinats a polítiques socials.

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, tot i assegurar entendre les discrepàncies pressupostàries que hi ha amb la CUP, va dir que, rebutjant el projecte de llei de pressupostos, els anticapitalistes cometen un "error".

Durant el torn de rèplica en el debat de totalitat dels comptes, Junqueras va retreure a la CUP no haver mantingut els compromisos previs, tant pel que fa a l'acord d'estabilitat parlamentària com a les 16 rondes de negociació prèvies a la presentació dels pressupostos, en les quals va explicar que els cupaires havien comunicat que permetrien la tramitació parlamentària. "No només és molt difícil d'entendre, sinó que estic convençut que és un gravíssim error que té conseqüències greus. Ens agradaria que els compromisos que tenim estiguessin garantits i tiressin endavant", va assenyalar.

"Jo puc entendre les discrepàncies. Les tenim amb tots els grups. Però, la qüestió és: Aquests són uns pressupostos millors? Indubtablement, sí", va dir. Els "costos" de no aprovar els pressupostos seran "molt rellevants". La Generalitat no podrà destinar 873 milions a polítiques socials ni incrementar la dotació a estructures d'estat com l'Agència Tributària i la conselleria d'Exteriors.

Sense cap suport

Els grups parlamentaris van mostrar-se plurals respecte al debat pressupostari que es va celebrar ahir. La CUP va intentar en la rèplica del debat sobre els Pressupostos "treure importància" al seu veto en apuntar que "no és una catàstrofe" tombar els comptes de la Generalitat. Segons la diputada Eulàlia Reguant, la previsió d'ingressos i de despesa global "no responen al que hauria de ser" i no es poden modificar per la via d'unes simples esmenes parcials.

Reguant va coincidir amb el portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent, en afirmar que consideren que el full de ruta cap a la independència "segueix vigent" i que "es manté". Torrent, no obstant això, va lamentar "la falta de responsabilitat" d'alguns grups, en una clara referència a la formació anticapitalista pel fet que al principi de la legislatura va subscriure un acord d'estabilitat parlamentària.

Paral·lelament, els grups no independentistes també es van posicionar en contra. El portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, va ressaltar que el seu grup va presentar una "triple" esmena: als Pressupostos, al Govern i al procés sobiranista "a la totalitat" en tots els casos, i va assenyalar que l'executiu català està vivint "una realitat virtual" que "no té res a veure amb la dels catalans".

El diputat de Ciutadans, Antonio Espinosa, va considerar que la "comèdia" independentista del Govern "ha arribat al seu final" després del veto de la CUP als Pressupostos de la Generalitat, i li va retreure que la seva ideologia "redemptora de l'alliberament" li impedeixi buscar altres aliances.

La diputada del PSC, Alicia Romero, va compartir opinió amb Ciutadans i va titllar d'"irresponsable" el Govern per no haver ni tan sols "aixecat el telèfon" per parlar amb els socialistes o amb altres grups dels pressupostos.

El portaveu de Catalunya Sí que es pot, Joan Coscubiela, va assegurar que els Pressupostos "són un engany" perquè no són de "desconnexió", i tenen "una lògica autonomista total" i, a més, són disciplinats amb l'objectiu de dèficit i les imposicions de la "troica".