La Mesa General de la Funció Pública va tancar un acord definitiu que permet la devolució de la paga extra del 2012 després de prop de tres anys de negociació entre els representants del Govern i dels sindicats. L'acord suposa un cost agregat per al pressupost del Govern de 148 milions d'euros, 140 milions per la devolució del 20,32% d'una part de la paga extra del 2012, que s'abonarà probablement en la nòmina del novembre d'aquest any, i 8 milions d'altres partides retallades durant la crisi.

Aquest seria el segon pagament després de l'abonament del 24,04% que es va pagar l'any passat. En l'acord s'inclou que el 35,32% d'aquesta paga s'abonarà al març del 2017 i el 20,32% restant al març del 2018.

L'acord de la Mesa General de la Funció Pública es va signar pel Govern i pels sindicats de CCOO i la UGT i per tant en l'últim moment s'han negat a estampar la signatura els representants del sindicat IAC. Tots els representants sindicals i del Govern que van secundar l'acord van manifestrar la seva "satisfacció" per l'acord després de gairebé tres anys d'una llarga negociació.

Xesús González, representant de CCOO a la Mesa, va ser el més prudent afirmant que després de l'acord estava "moderadament satisfet". La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va declarar aquesta satisfacció per la feina feta en un contacte amb els mitjans de comunicació en les instal·lacions del Parlament. Borràs es va mostrar "satisfeta" per aquest acord que demostra que el govern "fa la seva feina i governa" i gràcies això podem retornar la paga extra del 2012.

Una llarga espera

El retorn d'aquesta retribució es va tancar després que l'any passat el Parlament per unanimitat instés al Govern a tancar un calendari per aquest retorn. Des d'ahir l'acord tancat planteja que després que l'any passat ja es retornés el 24,04% de la paga extra del 2012, aquest any 2016, el mes de novembre, s'abonarà el 20,32%, el març del 2017 el 35,32% i finalment el març del 2018 quedaria totalment abonada la paga amb el 20,32%.

El cost pressupostari d'aquesta devolució del 20,32% de la paga extra del 2012 més el retorn dels dies d'antiguitat i els triennis està valorat en 148 milions d'euros, 140 milions de la part de la paga extra i els vuit milions restants pels triennis i els dies d'antiguitat.

Tant Meritxell Borràs com els representants sindicals no veuen cap obstacle pel fet que el Parlament rebutges el dimecres els pressupostos per aquest any 2016 que va defensar el Govern davant el Parlament. La via per fer efectiva aquesta quantitat es farà a través de l'aprovació del decret llei per part del Govern que un cop aprovat ja habilita l'inici de la tramitació del pagament, que es preveu per al novembre d'aquest any. A més, aquest decret llei l'haurà de convalidar el Parlament.

Xesús González va manifestar després de la signatura que no és previsible que cap grup parlamentari no validi aquest decret.