La diputada de la CUP Anna Gabriel ha esbossat aquest dijous, en una entrevista a Rac1, les condicions que la seva formació posarà sobre la taula per donar suport al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qüestió de confiança a la que se sotmetrà passat l’estiu. En aquest sentit, Gabriel assegura que fer-li costat dependrà “del projecte polític que es posi sobre la taula” i no de cas aspecte “personal”. De fet, la diputada ha assegurat que “sí confia” en Puigdemont, però ha demanat passos en ferm. En aquest sentit, ha vinculat el suport al setembre a la “fixació” d’un “full de ruta clar cap a la independència” que serveixi per “encarar el final de la legislatura excepcional”, i que podria incloure nous elements com el “referèndum unilateral”.

Anna Gabriel ha admès a l’entrevista que personalment té “confiança” i “hi creu” en Carles Puigdemont, però ha recordat que el vot de la CUP a la qüestió de confiança del president l’haurà de prendre la formació en assemblees i que, a més, haurà d’estar vinculada a “un projecte polític que es posi sobre la taula”. “Si es fonamenta a partir d’un full de ruta clar cap a la independència, i a falta de la decisió presa col·lectivament, la CUP crec que li donarà suport a Puigdemont”, ha sentenciat la diputada.

Per a Gabriel, que el president hagi decidit utilitzar aquest instrument de la qüestió de confiança no és cap drama ni cap punt d’inflexió greu. “És un instrument previst que no s’ha utilitzat mai i que democràticament és saludable que s’utilitzi, perquè permet revalidar i actualitzar programes”, ha considerat. És per això que s’ha compromés que des d’ara fins que s’hagi de votar al Parlament, la CUP “treballarà de forma intensa perquè quan arribi aquet moment no calguin desajustos sobrevinguts”. En aquest sentit, ha insistit en recordar que el sentit del vot de la CUP “anirà vinculat a la fixació del full de ruta per acabar d’encarar la legislatura excepcional”.

Aquesta nova carta de condicions amb les que finalitzar el mandat cap a la pretesa independència té encarta poques concrecions, però Anna Gabriel ha posat un exemple d’un element que ajudaria a l’acord si s’introduís al full de ruta. Així, la diputada creu que després de les eleccions espanyoles “es veurà que no té recorregut” la possibilitat de celebrar un referèndum acordat i pactat amb l’Estat. I és per això que considera que “prendrà força el referèndum unilateral d’independència”. “Diferents veus articulen aquesta com l’única sortida possible perquè la gent prengui la decisió, i a més amb això se certifica que no hi ha forma de fer-ho amb l’Estat espanyol”, ha afegit. Aquest element i el que dimecres va explicar Puigdemont sobre la determinació sobiranista fa pensar a la diputada de la CUP que “anem ben encaminats”.