La CUP manté el veto als Pressupostos per només tres vots

El Govern adverteix que l'«incompliment flagrant» de l'acord d'estabilitat «tindrà conseqüències»

08.06.2016 | 06:30
Diversos membres de la CUP, entrant a la votació

El Consell Polític de la CUP i el seu Grup d'Acció Parlamentària han decidit mantenir l'esmena a la totalitat presentada contra els Pressupostos de la Generalitat en una votació molt ajustada que finalment comprometrà l'estabilitat parlamentària a Catalunya perquè el Govern no podrà tramitar els seus comptes. En una reunió celebrada a la seu nacional de la CUP que va durar unes tres hores, el màxim òrgan de direcció ha acordat mantenir l'esmena, després que a les territorials s'hagi produït un empat a 24, i desempatés el GAP. La decisió s'ha pres finalment per 29 vots a favor del veto pressupostari, 26 en contra i 3 abstencions.

La decisió de la CUP comportarà que avui el grup parlamentari voti favorablement les esmenes a la totalitat presentades pels grups de l'oposició i que, en conseqüència, Junts pel Sí (CDC i ERC) no disposi de suficients vots per seguir tramitant els pressupostos.Segons la diputada Eulàlia Reguant, la CUP no obstant no veta res, sinó que simplement ha decidit seguir negociant amb JxSí la possibilitat de treballar conjuntament els Comptes de 2017, és a dir, el projecte de l'any vinent. «No renunciem a uns Pressupostos per al 2016, però si això no és possible expressem la voluntat de treballar conjuntament amb JxSí en els de 2017», ha aclarit.

El portaveu de comunicació de la CUP al Parlament, Albert Botran, ha recordat com s'ha desenvolupat la negociació amb JxSí en els últims dies. «Jutgem negativament -ha assenyalat- que es presentessin els Pressupostos sense haver-los negociat i acordat abans» amb la CUP, ha destacat, i també «la visió que s'ha imposat segons la qual qualsevol element nou que es posava damunt de la taula per negociar era interpretat com una cessió a la CUP».

Per part seva, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha alertat que l´«incompliment flagrant» per part de la CUP de l'acord d'estabilitat que va signar amb Junts pel Sí «tindrà conseqüències» i s'ha mostrat oberta a «reflexionar sobre tot», inclòs sobre si convé un avanç electoral.
Munté ha denunciat que la CUP «no ha complert un acord de governabilitat que incloïa un pla de govern amb unes accions concretes que, per ser portades a terme requerien uns nous Pressupostos». Paral·lelament, el cap de llista de CDC a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, ha afirmat que «independència i CUP són antònims».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema