La CUP no es mou. El Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària reunits aquest dimarts al vespre han decidit mantenir l’esmena a la totalitat als pressupostos de 2016. Així ho han explicat els diputats en roda de premsa després de la trobada. De tots els representants de les assemblees territorials i les organitzacions afins, 26 han votat a favor de retirar el veto, 29 han optat per mantenir l’esmena i no variar la postura, i 3 han preferit abstenir-se. La diputada Eulàlia Reguant ha assegurat, però, que amb aquesta decisió no pretenen dinamitar res. Tant és així que s’han ofert al Govern i a JxSí per “seguir negociant” després del ple que tombarà els comptes del Govern, tant si és per tractar uns nous pressupostos per aquest 2016 com per, “si convé”, tractar ja els de 2017.

La decisió està pressa i l’esmena a la totalitat es manté. Si res canvia el que està previst, JxSí donarà suport en solitari als pressupostos del Govern, i el vot de les esmenes a la totalitat de la resta de partits del Parlament farà que es tombin els comptes de l’executiu per aquest 2016.

Per explicar la decisió pressa al Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària, els diputats Eulàlia Reguant i Albert Botran han comparegut en roda de premsa passades les 23.00 hores de la nit. Acompanyada per la resta de diputats, Reguant ha afirmat que la reunió “ha servit per fer un bon debat, interessant”, fruit del que ha sortit la decisió.

Tot i això, la diputada ha volgut matisar que amb el manteniment de l’esmena a la totalitat “la CUP no veta res, en cap cas ha decidit fer un veto, ha decidit que vol treballar conjuntament amb el Govern i amb JxSí”, ha afirmat, tot afegint que si l’executiu creu que ja no pot tractar de pactar un pressupost pel 2016, que ho prengui com una oferta “de cara al 2017”. “Volem fer-ho bé. Volem deixar molt clar que l’esmena és la voluntat clara de treballar bé i conjuntament”, ha dit.

Albert Botran ha lamentat que durant el cap de setmana “semblava que podríem haver avançat” en les negociacions amb JxSí, però segons la CUP, un sector de CDC va considerar que s’estaven fent “massa cessions” davant els anticapitalistes, i això va fer que dilluns arribés una proposta més rebaixada del que asseguren que s’havia parlat. A més, ha confirmat que aquest dimarts mateix, només una hora de començar la reunió de la CUP, ha arribat una nova oferta amb alguna proposta més, però de poc calat i ja sense temps perquè les territorials poguessin debatre-la.

“Jutgem negativament haver portat els pressupostos al tràmit parlamentari sense haver-los consensuat abans, és un error que no caldria repetir. També jutgem negativament la visió que s’ha imposat segones la qual qualsevol nou element que el Govern posés sobre la taula era interpretat per un sector de CDC com una cessió davant la CUP. I considerem que ha estat una manera poc seriosa de negociar pels temps utilitzats”, ha explicat Botran.

Amb tot, el diputat ha volgut remarcar que aquest “desacord” no deixa tocades “les arrels profundes del procés independentista”. “El marc negociador és viu i això obre la porta a que a part de desacords pugui haver acords en el que convingui”, ha afegit.

Per últim, Reguant ha volgut tranquil·litzat al Govern assegurant que, “tal i com va decidir l’assemblea d’Esparreguera”, la CUP “garanteix i garantirà tota l’estabilitat en allò que fa referència a Declaració del 9-N, el seu desplegament i del seu annex”. “Aquesta és l’estabilitat que garantim i garantirem”, ha sentenciat.